Od danas pojačana kontrola izdavanja fiskalnih računa

Svaki treći objekat ne izdaje fiskalne račune, pokazale su kontrole Poreske uprave.
Svaki treći objekat ne izdaje fiskalne račune, pokazale su kontrole Poreske uprave.

Zbog toga će inspektori danas krenuti u pojačanu, stalnu kontrolu i apeluju na građane da traže fiskalne račune od manjih trgovaca i ugostitelja koji na različite načine izbegavaju ovu obavezu. Ukoliko ne budu izdavali fiskalne račune, ugostitelji će prvo biti kažnjeni, a potom će biti zatvoren lokal, piše "Blic".

Podaci Poreske uprave pokazuju da najviše fiskalne račune izdaju frme u Beogradu, a najmanje na jugu Srbije. Preduzetnici, frizeri i kozmetičari koji plaćaju porez paušalno nisu u obavezi da izdaju fiskalni, ali moraju da izdaju običan račun.

Najinventivniji u izbegavanju ove obaveze su ugostitelji, prodavnice brze hrane i male trgovinske radnje. Neki od najčešćih načina na koji ugostitelji izbegavaju izdavanje fiskalnog računa gostu je da daju papir koji veoma liči na fiskalni račun, da je zaglavlje u kojem bi trebalo da stoji ime firme izbrisano, ili se koristi izgovor “kasa trenutno ne radi”. Takođe, trgovci i konobari često pribegavaju strategiji duplog korišćenja računa, jer retko ko obraća pažnju na vreme koje piše na računu.

U manjim mestima vlasnici malih radnji kupcima često daju specijalne kartice koje im garantuju popust od pet odsto na svaku kupovinu pod uslovom da ne dobiju fiskalni račun. Na taj način trgovci za sebe zadržavaju ostalih 15 odsto od PDV-a.

  • Perica

    03.06.2013 14:13
    @Laza
    @Laza

    Hej Lazo, izgleda da su ti oči krvave, pa ne vidiš dobro, ili si nepismen, ili si maliciozna NeserBaraba...

  • lokkero

    03.06.2013 12:53
    ...
    Znaci treba puniti budzet.PU je pustio svoje kerove sa lanca pa ce napasti male poslovne subjekte koji koliko-toliko placaju svoje obaveze,doprinose i razne namete dok pored tih radnji na pijacama svako moze prodavati sta god hoce a oni su zasticeni kao beli medvedi,radi socijalnog mira.
    Inace porez se placati mora ali i drzava mora shvatiti da to,u ovaj drzavi rade uglavnom mali preduzetnici i ako i njih uniste nece imati ni toliko prihoda.Situacija je takva bas na pomenutim malim mestima jedna mandatna kazna od 50 do 100 crvenih znaci zatvaranje radnje ili lokala pa evo jos dva tri coveka na birou...
  • jo

    03.06.2013 11:49
    Jes da je tako
    Ako će to da popuni rupu u budžetu nek im je alal.Ali svaki taj kako ga zovu " lopov " mora da utaji 1200 evra prosečno mesečno da bi pokrio samo jednog zaposlenog na budžetu koji čeka svoju platu i doprinose.A njih ima 400 hiljada pa vi sabirajte da li se tolika količin love ukrade mesečno na kiflama i pivu.Ne znam za vas ali mene kao gradjanina više kradu državne firme,javna preduzeća i budžetlije nego pekari i frizeri.Svaka šuša ima klimu u kancelariji pa sabirajte,svaki gol...an se vozika službenim kolima pa sabirajte.Da ne pišem da je danas najmanje 150 hljada ljudi otišlo na posao u stilu " ni brige ni pameti "

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.