Šta stanovnici Srbije i Hrvatske najviše švercuju iz Mađarske?

Činjenica je da se gotovo dva odsto BDP-a odlije kroz transferne cene i uvoz iz Mađarske, piše ekonomista Miroslav Zdravković na sajtu makroekonomija.org.
Činjenica je da se gotovo dva odsto BDP-a odlije kroz transferne cene i uvoz iz Mađarske, piše ekonomista Miroslav Zdravković na sajtu makroekonomija.org.

"Veliko odstupanje registrovane vrednosti izvoza iz Mađarske u Srbiju i Hrvatsku, 578 miliona evra kod Srbije i 850 miliona evra kod Hrvatske, motivisalo me je da odem jedan korak dublje u podatke trademap-a, da vidim o kojim proizvodima se radi", piše Zdravković.

Odstupanja u podacima nastaju po dva osnova: transfernih cena velikih kompanija i šverca proizvoda iz Mađarske.

Kada građani iz ove dve zemlje kupe robu u Mađarskoj na carini mogu da dobiju povraćaj mađarskog PDV-a. Tada mađarska carina registruje robu oslobođenu od PDV-a kao izvoz iz Mađarske.

I dok je u Srbiji i Hrvatskoj isplativo prošvercovati kupljenu robu, u Mađarskoj ostaje trag da je tamo kupljena.

Iz podataka se vidi da se najveći deo razlika u knjiženom izvozu iz Mađarske i uvozu u Hrvatsku i Srbiju odnosi na iste proizvode: električnu energiju, derivate nafte, prirodni gas, lekove i putničke automobile.

To ukazuje na činjenicu da velike kompanije mogu mnogo lakše da transferišu novac i profit na željenu destinaciju u odnosu na hiljade švercera/turista koji odu da kupe robu jeftinije nego u svojoj zemlji, nadajući se još da će izbeći plaćanje carine prilikom povratka kući.

"Hit" za kupce iz Hrvatske i Srbije:

Svinjetina
Šećer
Čokolada
Hrana za životinje
Preparati za negu lica i kože
Proizvodi za ličnu higijenu
Praškovi za pranje
Nove gume za automobile
Klima uređaji
Računari
Telefoni za fiksnu telefoniju
Televizori (uključujući video rekordere)
WC papir i tamponi

  • Huncut

    03.06.2013 18:06
    Skoro sam bio sa porodicom preko u Hu. Prvo smo bili u banji na bazenima, pa posle u shoping. Mogu priznati svima da su jeftiniji bar za 35 % od nas...a nisu ni daleko. Na kraju krajeva vidi se i oseti neka mala opustenost, koju godinama prizeljkujemo...
    Topla preporuka za sve porodice i ine...
  • Novonasađen

    03.06.2013 12:37
    il je lakše napisati,šta ne šveraju iz Mađarske.Ej,kad su dve čokolade,za njih bile pojam .....,nećemo sad o tome!
  • Steva

    03.06.2013 11:55
    Kako stvari stoje,a očekivati je,još gore,trgovine tipa BIG i MAXI će se brže zatvarati,nego otvarati!Ko ima para /a ima ih/ će se zadovoljiti uslugama E-lakolije /dostava na kućnu adresu/!Ne reskiraju da budu dočekani na izlazu,i otmu im sepetku!Da li vlast zna da smo dno dna,a oni se femkaju,i bez griže savesti,čekaju sigurnu platu!Kako ovo liči na žal za prošlom vremenu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.