Knežević: Velike zloupotrebe u Robnim rezervama

Rezultati kontrole Robnih rezervi trebalo bi da budu završeni do kraja nedelje. Ministar Goran Knežević kaže da je reč o velikim zloupotrebama koje dugo traju.
Rezultati kontrole Robnih rezervi trebalo bi da budu završeni do kraja nedelje. Ministar Goran Knežević kaže da je reč o velikim zloupotrebama koje dugo traju.

"Insistiraću da se utvrdi odgovornost svih u tom lancu mahinacija", poručio je Knežević, dodajući da su "izgleda, u sve umešani i odgovorni iz republičke Direkcije za robne rezerve. U želji da ustanovimo u kakvom su stanju preostale količine prošlogodišnjeg roda pšenice i kukuruza, utvrdili smo velike mahinacije u skladištima", kazao je Knežević, dodavši da "jedno piše u dokumentima, a drugo je u realnosti".

Direktor Direkcije za robne rezerve Goran Tasić kazao je da prvi nalazi kontrole koja je u toku pokazuju da ima velikih propusta.

"Neki su očigledno grubo zloupotrebili položaj ovlašćenog skladištara i zloupotrebili robu koju su dobili na čuvanje", rekao je Tasić. Po zakonu o robnim rezervama, neovlašćeno korišćenje robe bez pisanih naloga direkcije po bilo kom osnovu je krivično delo i u tom kontekstu biće podnete krivične prijave protiv onih koji su to uradili", objasnio je on.

Tasić je podsetio da je na zahtev Ministarstva trgovine formirana Radna grupa predstavnika tog ministarstva, Ministarstva poljoprivrede i Robnih rezervi, koja zajedno sa kontrolnom kućom Jugoinspekt već dve nedelje kontroliše skladištare.

Kontrolišu se privredni subjekti koji imaju ugovore sa Direkcijom za robne rezerve da čuvaju pšenicu i kukuruz iz robnih rezervi. Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je u petak da je njegovo ministarstvo prvi put posle više decenija izvršilo pravu kontrolu robnih rezezrvi i ocenio da će tim povodom biti posla za policiju i za tužilštvo, jer se radi o pljački ogromnih razmera.

"Terali smo ljude da proveravaju silose, jer su do sad samo proveravani papiri. Zatekli smo da su ljudi ugradjivali i dupla dna u silose, prodavali robu koju su dobijali od robnih rezervi, uzimali za najam od države vrlo dobru mesečnu apanažu, a prodavali ono što je državno", rekao je Ljajić za RTS.  "Tu će biti posla i za policiju, tužilaštvo. Mi ćemo vrlo brzo obavestiti javost i policiju, jer se radi o pljački ogromnih razmera", naveo je ministar.

  • dziksi

    11.06.2013 20:31
    Samo neke afere i lopovluk, izgleda smo bas bili poslusno i slepo stado
  • GRRRR

    11.06.2013 09:29
    #
    Bude li se malo dublje "zagrebalo" u poslovanje predhodne vlasti naći će se zloupotrebe i malverzacije u ,bar,60% slučajeva,što polako izlazi na videlo
  • Вујке

    11.06.2013 08:57
    @021
    ако ова влада овако настави мораће да прошире затворске капацитете,ако ништа ето посла за грађевинаре!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.