Šešelj: Cilj mi je bila "Velika Srbija"

Vojislav Šešelj, potvrdio je danas, na suđenju Radovanu Karadžiću, da je njegov cilj bila "Velika Srbija", uključujući "srpsku Bosnu, srpsku Hercegovinu, srpsku Makedoniju i srpsku Hrvatsku", u kojoj bi postojalo nacionalno jedinstvo.
Vojislav Šešelj, potvrdio je danas, na suđenju Radovanu Karadžiću, da je njegov cilj bila "Velika Srbija", uključujući "srpsku Bosnu, srpsku Hercegovinu, srpsku Makedoniju i srpsku Hrvatsku", u kojoj bi postojalo nacionalno jedinstvo.

Šešelj je, svedočeći pred Haškim sudom, rekao da je želeo, kao što i danas želi, znatno veću srpsku državu, čija bi teritorija obuhvatala i delove susednih zemalja, objavljeno je na sajtu Balkan insajt.

"To je bio i ostao moj glavni cilj, ali ne i glavni cilj Srbije i srpskog rukovodstva... To je cilj Srpske radikalne stranke, ali ne i drugih partija", rekao je Šešelj i dodao da njegova vizija Srbije podrazumeva "etničko jedinstvo i harmoniju među pravoslavnim Srbima, Srbima katolicima, Srbima muslimanima, kao i Srbima ateistima".

Kako prenosi "Balkan insajt", Šešelj je nazvao Bošnjake "Srbima koji su prešli u islam" i rekao da "niko ne može konstantno da drži srpski narod podeljen".

Svedočeći na suđenju Karadžiću, Šešelj je rekao i da je bivši predsednik Slobodan Milošević pružio ključnu pomoć lokalnim Srbima tokom ratova u hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

"Bez pomoći iz Srbije, ni Republika Srpska ni Srpska Krajina ne bi preživele", ocenio je Šešelj.

Tužilac Alan Tiger, podsetio je na Šešeljevu izjavu iz serije BBC-ja, "Smrt Jugoslavije", da je Milošević 1992. godine od njega lično tražio da šalje dobrovoljce u BiH i da je napad na Zvornik u aprilu te godine bio planiran u Beogradu.

Šešelj je na to odgovorio da je njegova izjava bila prenaglašena, jer je tada bio u sukobu s Miloševićem.

Tužilac Tiger podsetio je Šešelja da je pre rata pretio muslimanima da će ih proterivati do Anadolije, na šta je lider radikala odgovorio da je mislio na "panislamiste, a ne na sve muslimane".

"Pozvao sam muslimane da ne ratuju protiv Srba, jer će nastradati. I jesu nastradali - od 100.000 žrtava, 50.000-60.000 su bili muslimani. Cilj mojih pretnji bio je da sprečim rat", zaključio je Šešelj.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno sutra.

  • Novonasađen

    13.06.2013 19:04
    Ja bi to po naški kazo.Kome je suđeno,da bude j..en,same mu gaće spadnu.Sve je to iscurilo iz belosvetske kujne!
  • Novi Sad

    13.06.2013 09:24
    Ne
    Bosnjaci nisu Srbi koji su presli u islam, vecina danasnjih Bosnjaka (da ne kazem svi) su rodjeni kao muslimani, znani nisu oni presli u islam, nego neki njihovi dalji predci... Kao sto su i dalji predci svih Srba presli iz paganskog verovanja u pravoslavno, odnosno hriscanstvo. Ako se neko izjasnjava kao Hrvat, Bosnjak, Srbin, Makedonac, Crnogorac, to je njegovo pravo, i on toj naciji i pripada! Ocemo pobiti sve koji ne misle kao mi? Zivi i pusti druge da zive!
  • Licno prisutan

    11.06.2013 08:15
    Sluzba drzavne bezbednosti je po instrukcijama iz beograda organizovala pobunu i blokiranje puteva na plitvickim jezerima. Ista sluzba je znala i dozvolila Martinu Spegelju da iz madjarske uveze oruzije kao sto su znali za oficirski kadar u sloveniji koji je spremao pobunu. Sve to je tolerisano zbog jednog i jedinog cilja - Velika Srbija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.