Rast plata i penzija, pa 2014. racionalizacija

Lideri vladajuće koalicije usaglasili ključne elemente paketa mera za rešavanje ekonomske situacije u zemlji.
Lideri vladajuće koalicije usaglasili ključne elemente paketa mera za rešavanje ekonomske situacije u zemlji.

Penzije i plate u javnom sektoru ipak će prema ranijem planu u oktobru biti uvećane za 0,5 odsto, dok će plan racionalizacije u javnom sektoru biti pripremljen do jeseni, a sproveden sledeće godine.

Dogovoreno je da se krene u izmene Zakona o radu i Zakonu o planu i izgradnji, zarad veće fleksibilnosti na tržištu rada. Razmatra se i raspisivanje konkursa za 4G licencu za mobilnu telefoniju.

Konačno usaglašavanje svih detalja i finalizovanje plana očekuje se u nedelju uveče nakon povratka iz inostranstva premijera Ivice Dačića i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića.

Novi razgovori o paketu mera za smanjenje minusa u državnoj kasi i poboljšanje uslova poslovanja trajali su od jutros u zgradi Vlade, a osim Dačića i Vučića prisutni su bili i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, kao i ministar rada Jovan Krkobabić i guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Rast penzija i plata u javnom sektoru od 0,5 odsto bio je predviđen budžetom, a to znači da će za prosečnu platu povećanje iznositi manje od 250 dinara, a za penziju 125 dinara.

Zakonske izmene trebalo bi da omoguće povećanje zapošljavanja u privatnom sektoru, ali i da uklone birokratske barijere prilikom procedura izdavanja građevinskih dozvola i transfera zemljišta.

Što se 4G licence tiče, njeno uvođenje bi prema očekivanjima lidera vladajuće koalicije osim poboljšanja usluga u mobilnoj telefoniji budžetu donelo prihode od 125 do 250 miliona evra.

  • sara

    16.06.2013 21:38
    raci
    A do 2014 godine ce naprimati svoje clanstvo kao sto ih upravo primaju, pa ce posle da otpustaju stare radnike!
  • @Ni Ovce Ni Novce

    11.06.2013 12:57
    ni toliko...
    ali, da, slažem se.
    što znači, prosečna zaposlena majka će biti srećnija sa povećanjem plate u iznosu cene litre mleka, a onda će nam evro pokazati zube, i te pare neće biti dovoljne za isto mleko. možda još dođe neki aflatoksin, pa dokažu da ga nema u skupljem mleku...
  • Joca

    11.06.2013 12:06
    Eto
    Ustvari oni nece da menjaju nista. Neka brod tone dok ne potone, bolje nego da se krpe rupe.

    Nama treba neki Staljin...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.