Raskid ugovora sa Alpinom u narednih 15 dana

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonić izjavio je danas da će u narednih 15 dana biti raskinut ugovor sa građevinskom kompanijom Alpina, koja je angažovana na izgradnji Koridora 10 od Pirota do bugarske granice.
Ministar saobraćaja Milutin Mrkonić izjavio je danas da će u narednih 15 dana biti raskinut ugovor sa građevinskom kompanijom Alpina, koja je angažovana na izgradnji Koridora 10 od Pirota do bugarske granice.

"Rokovi su vrlo kratki, mi smo obavestili Svetsku banku i preduzeće Koridori Srbije, koje dobro radi svoj posao", rekao je Mrkonjić.

Čim bude raskinut ugovor sa Alpinom biće raspisan tender za izbor novog izvođača radova.

Preduzeće Koridori Srbije je dobilo zvaničan dopis Alpine da se nalazi u stečaju i da je prijavila postupak reorganizacije bez samostalnog upravljanja.

Nadzorni organ "Eptisa-Safege-IRD" poslao je obaveštenje Koridorima Srbije da su se stekli uslovi za jednostrani raskid ugovora, ali su kreditori - Svetska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj tražili da im se dostavi mišljenje pravnih stručnjaka.

Alpina je angažovana na izgradnji autoputa od Pirota do Dimitrovgrada i obilaznice oko Dimitrovgrada do granice sa Bugarskom, osim dva tunela, čija je izgradnja poverena grčkoj Terni.

Deonica Pirot Istok - Dimitrovgrad je na prvom lotu - trasa i mostovi od Pirot (istoka) do Sukova završena je 53,82 odsto, na drugom lotu - trasa, mostovi i tunel od Sukova do obilaznice oko Dimitrovgrada završena je 45,87 odsto. Trasa obilaznice oko Dimitrovgrada do graničnog prelaza sa Bugarskom završena je 61,7 odsto, a mostovi na obilaznici 86,56 odsto.

Radovi na toj obilaznici su započeti u aprilu 2010. godine, sa rokom od 720 dana. Dužina deonice je 8,6 km. Radovi na deonici Pirot istok - Dimitrovgrad započeti su u novembru 2010. godine, sa rokom od 540 dana, a dužina deonice je 14,3 km.

Radovi na deonici Pirot - Dimitrovgrad finansiraju se iz kredita EBRD, a radove na obilaznici oko Dimitrovgrada kreditira Svetska banka.

  • Poverioc

    03.07.2013 07:16
    Šta će biti sa nama?
    A šta će biti sa nama kojima je Alpina ostala dužna? Da li da se obratimo direktoru Alpine u Srbiji koji je maher u izbegavanju obaveza ili gospodinu Mrkonjiću koji maestralno sklopio posao i obezbedio domaće dobavljače i podozvođaće radova na ovim projektima za Alpinu?
  • Dejan

    03.07.2013 07:15
    A ko je OPET izabrao ALPINU I zašto kad je ugovor već jednom bio raskinut?
    Znači, zna se da ta firma nije sposobna da nešto odradi I opet se bira za izvođača velikih poslova? Koji minister je progurao ponovo ALPINU?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.