Župa: Štrajkači spremni da umru

Grupa od 27 radnika Hemijske industrije "Župa" koji od četvrtka štajkuju glađu, najavila da će večeras zatvoriti fabričku kapiju i prestati da pije vodu.
Grupa od 27 radnika Hemijske industrije "Župa" koji od četvrtka štajkuju glađu, najavila da će večeras zatvoriti fabričku kapiju i prestati da pije vodu.

Kako navode, spremni su da umru, jer nemaju izbora, a zahtevaju isplatu dela zaostalih plata i rešavanje statusa HI "Župa".

"Ukoliko naši zahtevi ne budu ispunjeni, večeras ćemo zatvoriti fabričku kapiju i nikome nećemo dati ni da udje, ni da izadje.

Istovremeno ćemo prestati da pijemo vodu i nećemo dopustiti da nam se ukazuje pomoć" rekao je jedan od štrajkača, Jović Dalibor (35), otac troje dece i jedini koji radi u porodici.

Šef obezbedjenja, Nikola Ristić koji gladuje iako je dijabetičar, najavio je da od danas neće uzimati ni lekove, iako je imao predinfarktno stanje. On kaže da "nema drugi izlaz".

Zlatko Ilić, radnik Fabrike kalijumove hemije, preti da će sutra sebi otseći dva prsta, a potom preseći vene, ukoliko se zahtevi štrajkača ne ispune.

Radnici koji štrajkuju gladju pripadaju službama koje moraju da rade čak i kada u fabrici nema nikakve proizvodnje. Kažu da su samo oni godinama neprestano dolazili na posao, a firma im duguje 24 plate.

Oni sada traže državnu subvenciju od 30 miliona dinara, odnosno isplatu po pet minimalnih zarada, socijalni program za sve koji bi želeli da napuste to preduzeće, traže da se profitabilni delovi fabrike odvoje i postanu državlni, da se ubrza privatizacija.

Generalna direktorka Snežana Stojković koja je danas pokušavala da odgovori Ilića od namere da sebi odseče prste, kazala je novinarima da od državne Agencije za privatizaciju i Vlade nema informacija da li će fabrici biti odobreno 30 miliona dinara, koliko je tražilo i poslovodstvo.

Ona je ponovila da je u petak ponudila da se oko 2,5 miliona koliko je fabrika imala na računu, isplati tako što bi 170 radno angažovanih dobilo po 10.000, a ostalih 165 koji su na plaćenom odsustvu, po 5.000 dinara, ali štrajkači to nisu prihvatili.

Potvrdila je i da joj je gradonačlenik Bratislav Gašić predložio da podnese ostavku, te da će o tome odlučiti do sutra, dodavši da ukoliko država "Župi" ne odobri sredstva ona nema drugu mogućnost da ispuni zahteve štrajkača.

Gradonačlenik Kruševca Gašić je danas kazao novinarima da je sa poslovodstvom razgovarao o tome da se štrajakčima danas isplati deo
novca, uz napomenu da bi zaposleni u mnogim preduzećima mogli da krenu istim putem.

Privatizacija kruševačke HI "Župa" počela je 2002. godine, prodata je 2003, a dve godine je raskinut ugovor s tadašnjim vlasnikom, firmom "Vektra M", i preduzeće je u većinskom vlasništvu države. U procesu restrukturiranja je od aprila 2010.

Protekle decenije bilo je nekoliko neuspešnih tendera i perioda potpunog zamiranja proizvodnje. Posle nekoliko socijalnih programa od 1.400 radnika, koliko ih je bilo pre početka privatizacije, u fabrici ih je ostalo 335.

  • odsustvo dostojanstva

    15.07.2013 22:52
    Servilnost Snishodljivost...
    It's better to burn out, than to fade away...
  • Smecar

    15.07.2013 18:36
    Pa gde vi zivite ljudi? Kakav stajk u Srbiji? Ko je time ikada ista postigao? Samo kad su prelazili na radikalne mere ostvarivao im se zelja. Pogledajte Vucica i Tomu samo. Gradskoj cistoci je Pavlicic na b92 obecao da nece biti smanjena plata i bila je, samo da se prekine strajk pa nas prodali sindikalci i izgubili smo pravo i na strajk. Niko nista nije postigao mirnim pute, a i ovi protestuju u skoro potpunom medijskom mraku. Tek kad radikalizuju ce mozda cuti narod, do tad neka gladuju, i ovako nemaju para za hleb.
  • 15.07.2013 18:05
    Spremni da umru kao mazohisti, ali ni slučajno da štrajkuju i demonstriraju, pa ako treba umru tj. poginu boreći se za svoja prava i bolje sutra svoje dece i unučadi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.