Ministarstvo kulture optužuje Voju Brajovića za proneveru

Ministarstvo kulture predalo je tužilaštvu predlog za podnošenje krivičnih prijava protiv nekadašnjeg ministra kulture Voje Brajovića zbog pronevere 176 miliona dinara.

Ministarstvo kulture predalo je republičkom javnom tužilaštvu predlog za podnošenje krivičnih prijava protiv nekadašnjeg ministra kulture Voje Brajovića i bivše direktorke Muzeja savremene umetnosti Branislave Anđelković Dimitrijević, zbog zloupotrebe službenog položaja i pronevere 176 miliona dinara.

Interna komisija Ministarstva kulture koju je formirao ministar Bratislav Petković utvrdila je da je u decembru 2007. godine građevinskoj firmi "Montera" avansno uplaćeno 176 miliona dinara za rekonstrukciju Muzeja, a za radove koji nikada nisu završeni.

U ugovoru, koji je tada potpisan između Muzeja savremene umetnosti, ministarstva kulture i firme "Montera", piše da je dinamika plaćanja predviđena po fazama u zavisnosti kako radovi odmiču. Ipak, sav novac uplaćen je unapred. Vojislav Brajović je u tom momentu bio ministar kulture, a Branislava Anđelković Dimitrijević direktorka Muzeja savremene umetnosti.

Aktuelni ministar kulture Bratislav Petković juče je izneo izveštaj komisije u javnost i zatražio podnošenje krivičnih prijava. - Građevinska firma "Montera" iza sebe je 2011. godine ostavila gradilište u Muzeju savremene umetnosti bez konkretnih rezultata i krov koji prokišnjava. Nadam se da će tužilaštvo utvrditi na šta je utrošeno 176 miliona dinara. Komisija ministarstva je na osnovu uvida u celokupnu dokumentaciju, došla do saznanja da je bilo zloupotreba prilikom sprovođenja ugovora. Bilo je mnogo razloga da se prekine saradnja sa "Monterom", jer vidljivog pomaka u rekonstrukciji nije bilo - kazao je Petković.

Voja Brajović koji je u decembru 2007. godine bio ministar kulture kaže da je plan rekonstrukcije MSU utvrđen za vreme mandata njegovog prethodnika Dragana Kojadinovića, i da je njegov tim u ministarstvu samo poštovao nasleđene obaveze. - Pravna služba Ministarstva kulture u vreme mog mandata bila je profesionalna i tvrdim da ništa van zakona nismo radili. Nisam siguran šta je krajnji cilj ovakvih podmetanja krivice, ali sam spokojan jer znam da smo poštovali proceduru i nasleđene obaveze - kazao je Brajović za Blic.

Inače, osnivač firme "Montera" koja je umešana u ovu aferu je Dragan Kopčalić. On je pre petnestak godina, široj javnosti bio poznat kao jedan od najperspektivnijih kadrova vrha Demokratske stranke. Bio je predsednik DS Beograda i potpredsednik opštine Zvezdara. Pošto je u zimu 1999. godine podržao Slobodana Vuksanovića u kandidaturi za predsednika DS-a, ostao je bez svih stranačkih pozicija. Već 2000. godine osnovao je "Monteru" i prešao u biznis.

  • Zoran

    19.07.2013 08:25
    Dlaka u jajetu?!
    Više od milion evra i nije baš dlaka u jajetu!
  • NNS

    19.07.2013 07:24
    Kako su radile demokrate pokazali su izbori. A ovi naprdnjaci ništa drugo ne rade nego traže i dlaku u jajetu samo da bi optuživali i skretali pažnju sa katastofalne ekonomske situcije.
  • 19.07.2013 07:03
    Ministar
    Ne radim ništa, ja sam pandur

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.