TV pretplata se ukida, ali dug ostaje

Prelazak RTS-a i RTV-a na budžetsko finansiranje neće značiti da je prestala i obaveza građana da plate dug za pretplatu nastao do trenutka njenog ukidanja.
Prelazak RTS-a i RTV-a na budžetsko finansiranje neće značiti da je prestala i obaveza građana da plate dug za pretplatu nastao do trenutka njenog ukidanja.

S obzirom na to da ova obaveza zastareva u roku od godinu dana, to znači da građanima može biti naplaćen samo onaj iznos koji duguju u godini dana pre nego što je pokrenut sudski postupak zbog neplaćanja pretplate.

Profesor Vladimir Vodinelić objašnjava da javni medijski servisi mogu da tuže neplatiše i za dugove nastale pre tih godinu dana, ali i da dužnici mogu da ulože "prigovor zastarelosti", što može da dovede do toga da ih sud oslobodi plaćanja duga starijeg od godinu dana od dana pokretanja postupka.

Generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić kaže da iz ove kuće mesečno šalju oko 400.000 opomena neredovnim platišama, ali dodaje da ne zna koliko je tužbi podneto, niti kakav je njihov epilog.

"Država je pod pritiskom komercijalnih televizija, koje pokušavaju da preuzmu funkciju javnog servisa od RTS-a, ali i da prigrabe prihod RTS-a od marketinga koji iznosi oko 17 miliona evra. Jedni bi da uzmu autore i emisije, drugi informativni program, treći dokumentarni, a svi zajedno bi da podele prihode od našeg marketinga", kaže Tijanić.

  • 07.08.2013 11:40
    dug ne zastareva
    pa gospodine precednice a gde ste sad da nam kazete ono sto ste govorili kao opozicija bojkotujte lopovsku vlast i neplacajte tv pretplatu jer ona nije po ustavnom zakonu i nemogu vam nista a tijanica treba u zatvor cudno vi na vlasti on na vlasti a nama dugovi ostali toliko o vasem postenju
  • Lalla

    07.08.2013 09:17
    Ustav i Zakoni
    Ustac kaze da su svi pred Ustavom i Zakonima jednaki i ravnopravni
    Da je tako,a nije;
    Kako je EPS mogao da da podatke svojih korisnika????!!!!!
    Kako je EPS mogao da vrsi uslugu za drugog,
    bez pristanka korisnika usluga..
    Zasto su sudovi odbacivali tuzbe sa ovakvim zahtevima korisnika....
    Potrazivanja ovakve prirode zastarevaju nakon godinu dana...
    Zasto JP uopste ispostavljaju racune suprotne zakonu(zbirni racuni i drugo,,,,)
    Ako svi jednaki i ravnopravni pred Ustavom i Zakonima???????????????????????!!!!!!!!!!!!!
  • BojanNS

    07.08.2013 07:50
    dug?
    A to sto je tv pretplata ilegalna to nikom nista? Ko je elektrovojvodini dao pravo da RTSu daje nase licne podatke bez predhodno potpisanog ugovora? Svaku tuzbu koju gradjanin Srbije podnese protiv EV zbog upravo ovoga odbace.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.