U kopijama "kroksica" kancerogene materije

Nemačka medijska kuća WDR objavila je rezultate istraživanja koji govore da kopije "kroks" papuča sadrže hemijski koktel koji je visokokancerogen.

Nemačka medijska kuća WDR objavila je rezultate istraživanja koji govore da kopije "kroks" papuča sadrže hemijski koktel koji je visokokancerogen.

Nemački stručnjaci analizirali su 10 pari ovih papuča svih kategorija i cena i došli do zaključka da i original kroks papuče sadrže razređivače koji mogu dovesti do alergije.

U svom izveštaju, nemačka javna televizija savetovala je one koji ih nose da uvek na sebi imaju i čarape kako bi zaštitli kožu, jer se opasni toksini apsorbiraju u kožu kada su u ravnom kontaktu sa njom. Kao posebno opasni i kancerogeni navode se tzv. policiklični aromatični ugljovodonici (PAH), koji su pronađeni u šest od deset ispitanih pari obuće, a najviše ih ima u onima crne boje.

Iako u originalnim "kroksicama" oni nisu pronađeni, i one sadrže supstance koje mogu prouzrokovati iritaciju kože i alergije.

Iz "Kroksa" su putem zvanične izjave za medije rekli: - Nisu nam poznati konkretni parametri koji su korišćeni u ovom testiranju. Naš proces proizvodnje je u potpunosti u skladu sa svim evropskim zakonima. Slična je izjava stigla i iz Skečersa u čijim su cipelama, takođe, pronađene sporne kancerogene supstance.

Nemački Institut za procenu rizika savetovao je da se ne kupuju one "kroksice" koje imaju "neprijatan miris". - Ako vas "grizu" za nos ili imaju slatkasti miris, to je znak da ispuštaju štetne supstance - prenose nemačke vesti.

Kopije papuča kroks za decu i odrasle poslednjih godina preplavile su srpsko tržište. Goran Papović iz Udruženja za zaštitu potrošača kaže da plagijati u Srbiji preovladavaju i kako bi tržišna inspekcija trebalo da se oglasi i uradi nešto po tom pitanju.

Nemanja Nikolić iz firme "Invilla", koja je uvoznik kroks obuće za Srbiju, kaže kako se kroks originali mogu naći samo u radnjama koje prodaju ozbiljne brendove, a nikako u kineskim radnjama i na pijacama.

- Originali treba da su napravljeni od patentiranog materijala kroslajt, koji nije ni plastika ni guma, već pena. Sitne granule pene se tope i stavljaju u kalup, na svakom paru papuča ima deklaracija, a kopije su napravljene od topljene plastike - kaže Nikolić i demantuje navode nemačkog instituta, napominjući da su materijali ispitani i testovi odrađeni.

  • drkadjija

    13.08.2013 14:28
    alergija
    Upravo imam dvoipomesecni problem sa kineskim kroksom od 300din. Alergija koja me je zahvatila, posle citanja clanka u "Kuriru" pocinje da splasnjava jer ih sada ne nosim vec sesti dan. Da ne davim, NE KUPUJTE smrdljive kineske proizvode.
  • Jovana

    08.08.2013 14:22
    kineske kroksice
    koštaju 250 dinara, zato sam ih kupila
  • 08.08.2013 14:15
    @ja - fotografija je interesantna

    Izvol'te

    http://bit.ly/15eRZWJ

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija