Opoziv konzula u Čikagu jer je kupio kuću koju iznajmljuje sam sebi

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je pokrenulo proceduru za opoziv generalnog konzula Srbije u Čikagu Deska Nikitovića. Nikitović je kupio u ovom gradu kuću na kredit, koju rentira sam sebi, a zakup plaćaju građani Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je pokrenulo proceduru za opoziv generalnog konzula Srbije u Čikagu Deska Nikitovića. Povodom pisanja medija da je Nikitović na kredit kupio kuću u Čikagu, koju je sam sebi iznajmio, a njen zakup plaćaju građani Srbije, Ministarstvo je saopštilo da je "već pokrenulo proceduru" za opoziv Nikitovića.

U MSP je formirana radna grupa sa zadatkom da preispita troškove funkcionisanja diplomatsko-konzularnih predstavništava u inostranstvu, u cilju maksimalne racionalizacije rada te službe, navelo je Ministarstvo. Sve eventualne nepravilnosti u radu službe diplomatsko-konzularnih predstavništava, koje budu ustanovljene, biće najoštrije sankcionisane u skladu sa važećim zakonima, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako je objavio Kurir, Nikitović "iznajmljuje" za sebe i svoju porodicu kuću koja je u njegovom vlasništvu, a troškove boravka snosi Ministarstvo spoljnih poslova, odnosno država Srbija. "Nikitoviću građani Srbije otplaćuju mesečnu ratu za kuću. On mesečno, kao platu, dobija 4.000 evra iz budžeta Srbije, a našao je način da dodatno zaradi", kaže izvor lista.

Nikitović, piše list, ima dvojno državljanstvo - srpsko i američko. Bio je predsednik Kongresa srpskog ujedinjenja u Čikagu 1998-2002, a za konzula je imenovan u martu 2003.

Na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije piše da Nikitović ima platu oko 4.000 evra, odnosno 425.275 dinara, kao i dva automobila, oba 2008. godište - "porše kajen" i "audi". Prema tom sajtu, on nema nekretnine, kao ni štedne uloge.

Cene nekretnina u Čikagu, inače, izuzetno su visoke, skoro kao u Njujorku. Tako, iznajmljivanje porodične kuće sa 3 spavaće sobe u predgrađu košta više od 4.000 dolara mesečno, dok  najjeftinija varijanta košta najmanje 2.000 dolara mesečno.

  • Bla Bla

    25.08.2013 15:21
    Sve bi ovo nekako imalo smisla da je čovek prvo lepo nekom tamo nadležnom predložio,ok ajd kupimo kuću svaki naredni konzul ima gde da živi,rata se poklapa sa sredstvima predviđenim iz budžeta.
    Nako tamo ga odbije i on onda sačini drugi predlog: ok ajd ja kupim kuću i sam je sebi rentiram ili kad već moram da rentiram činim to od svog sunarodnika(čoveka iz Srbije),pa tako naše pare troše naši ljudi,i to mi nekako fer.
    Ćutiš i kao govance sebi trpaš u džep, e pa malo li je 4000 i svi benefiti koje ima a koji se u tekstu ne navode, to je već lopovluk.
    Samo znate nisam nekako zaboravila ni onog Kovačević što nas koštao 1.000.000 a novi konzul već osvanuo sa mahinacijom, pitam se gde ih pronalazite kao da im je nalkonost lopovluku poželjna stavka u CV-u
  • Sale NS

    24.08.2013 06:09
    Ma ko je taj lik ?
    Imam gomilu pitanja: Ko je taj lik ? Gde je živeo do sada ? Odakle mu tolike pare za takva kola i toliki stan u Čikagu ? Ko ga je tamo postavio ? Ima li on stručnost za posao konzula ? Ko do sada "nije znao" za ovo iznajmljivanje (zar n piše u ugovoru o najmu OD KOGA se iznajmljuje stan) ? ŠTA JE BRE OVO ?
  • EH!!!

    23.08.2013 19:45
    Politika je cudo
    Kakva plata... ja imam visoko obrazovanje i platu do cetrdeset hiljada dinara...pardon...sada nemam ni to jer je racun firme blokiran jer nisu uplacivani porezi i doprinosi...ali dobro, mozda cu dobiti povecanje u 2015 od 0,5 %...sve se nadam...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija