Ratari prekinuli blokadu puteva na deset dana

Na današnjem sastanku nezadovoljnih ratara i ministra poljoprivrede Dragana Glamočića dogovoreno je da u narednih 10 dana bude organizovan još jedan sastanak sa uljarima, a do tada će proizvođači suncokreta prekinuti blokadu puteva.
Na današnjem sastanku nezadovoljnih ratara i ministra poljoprivrede Dragana Glamočića dogovoreno je da u narednih 10 dana bude organizovan još jedan sastanak sa uljarima, a do tada će proizvođači suncokreta prekinuti blokadu puteva.

"Trenutno se na berzama u okruženju beleži rast cene suncokreta", izjavio je novinarima predsednik Udruženja "Paori Crepaje" Miroslav Grubanov nakon završetka dvo;asovnog sastanka. On je dodao da proizvođači suncokreta očekuju da će uljari u tom roku, od 10 dana, pogledati kretanja cena na ostalim berzama, kao i da će uzeti u obzir da poljoprivrednici u Srbiji imaju najmanje subvencije u okruženju.

"To što smo im predali suncokret nije znak da smo ga i prodali, jer pare nismo dobili", rekao je Grubanov i dodao da predstoji otkup soje i kukuruza, za koje ratari imaju nagoveštaje da će otkupna cena biti katastrofalno niska.

"Ako se to desi, i ne bude pomaka u pregovorima najpre sa uljarima, možemo očekivati veoma vruću jesen u Srbiji, što se poljoprivrednika tiče", rekao je Grubanov i pozvao poljoprivrednike da budu složni. Protesti poljoprivrednika u vidu blokada puteva počeli su još 28. avgusta. Oni od uljara trenutno traže veću otkupnu cenu - odnosno 35 dinara po kilogramu, umesto ponuđenih 25 dinara.

Delegacija poljoprivrednih proizvođača i prerađivača bila je u Ministarstvu poljoprivrede i 6. septembra, ali na tom sastanku nije postignut dogovor o višoj otkupnoj ceni suncokreta.

Nezadovoljni ponuđenom otkupnom cenom, proizvođači suncokreta u Srednjobantskom okrugu su 28. avgusta počeli protest, prvo višednevnom blokadom zrenjaninskog "Dijamanta" i Fabrike uljare "Banat".

Među zahtevima nezadovoljnih poljoprivrednika bio je i da prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić suzbije kartelsko ponašanje u industriji ulja u dogovaranju otkupne cene suncokreta. Poljoprivrednici iz Despotovca najavili su danas proteste i blokadu puteva u Pomoravlju, u znak podrške vojvođanskim poljoprivrednicima, ukoliko pregovori ne daju rezultate.

Na konferenciji za novinare u Despotovcu rečeno je da će oko 40-ak poljoprivrednih proizvođača traktorima i mašinama blokirati puteve sve dok se ne poveća otkupna cena kukuruza, pšenice i suncokreta kako bi im se proizvodnja isplatila, pošto su sa ovim cenama, kako su naveli, na gubitku.

Poljoprivrednik Dragan Janošević je rekao da su zbog manje otkupne cene gubici po hektaru 90.000 dinara za kukuruz, 36.000 dinara za pšenicu i 90.000 dinara za suncokret.

Dragoslav Đurđević, koji je ove godine obradio 30 hektara zemlje, je kazao da zbog niske otkupne cene proizvoda i visoke cene repromaterijala i goriva, sledeće godine neće moći da obradi ni 10 hektara zemlje. "Da li u ovoj našoj državi neko gleda poljoprivredu i da li neko gleda od čega živimo svi. Poljoprivreda daje Srbiji najveći izvor prihoda, ali na to niko ne obraća pažnju", kazao je Đurđević.

Slaviša Brandušanović je kazao da poljoprivrednici neće dozvoliti da "neko na račun njihovog rada i muke zarađuje toliko veliki novac". Poljoprivrednici, koji su najavili proteste, su uglavnom veliki proizvođači i obrađuju od 20 do 50 hektara zemlje. Zahteve i predloge će kako su najavili pismeno uputiti i ministru poljoprivrede.

  • Agronom sa sela

    10.09.2013 14:40
    Matematika?
    Suze ronim nad teškoćama džipadžija!!

    "Poljoprivrednik Dragan Janošević je rekao da su zbog manje otkupne cene gubici po hektaru 90.000 dinara za kukuruz, 36.000 dinara za pšenicu i 90.000 dinara za suncokret."

    Ovo nema veze sa stvarnošću? Pa bruto ulaganje na hektar suncokreta i kukuruza je manje od navedenih cifara!!??

    Ili ovako: Suncokret!??
    - Nudi se 25 dinara, a sa 35 dinara bi bili zadovoljni??!
    Neka ovo "zadovoljni" bude pozitivna nula!? Onda, onih uvrstimo DESET dinara razlike u ceni po kilogramu i 90000 dinara minusa po hektaru!!?? Dobijamo prinos suncokreta od 9000 kg /ha???
    Devet tona po hektaru??
    Pedeset dva metera po jutru??

    Taj što to ima dobija odmah Nobela!!

    Ili mu je rata kredita za novi AUDI Q5 tolika, pa to preslikava :)






  • 10.09.2013 13:02
    Pa sta je sada ovo, odmor?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.