Dinar sutra miruje

Dinar će sutra stagnirati prema evru, tako da će zvanični srednji kurs iznositi 114,9895 dinara, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).
Dinar će sutra stagnirati prema evru, tako da će zvanični srednji kurs iznositi 114,9895 dinara, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Srpska valuta će sutra biti jedan odsto slabija prema evru nego pre mesec dana, a za 1,9 odsto jača nego pre godinu dana.

NBS je od početka godine na međubankarskom deviznom tržištu prodala 415 miliona evra, računajući i najnoviju intervenciju, i kupila 90 miliona evra kako bi sprečila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković poručila je juče da na deviznom tržištu nema alarmantnih potresa i neuobičajenih događanja - kako to predstavljaju neki mediji, koji istovremeno prognoziraju i koliko će dinar oslabiti do kraja godine.

Tabaković smatra da je slabljenje domaće valute početkom septembra, nakon relativno stabilnog kretanja deviznog kursa u avgustu, inicirano dospećem dinarskih hartija od vrednosti u portfelju stranih investitora i njihovim oprezom u pogledu refinansiranja, što je povećalo tražnju za devizama.

Narodna banka ocenjuje da su ovakva kretanja, koja su prouzrokovana pre svega neizvesnošću u pogledu monetarne politike koju će u narednom periodu voditi Američke federalne rezerve (Fed) i Evropska ecntralna banka (ECB) - privremena.

Dinar je ove godine bio najjači 30. aprila, kada je evro vredeo 110,5426 dinara, a najslabiji juče kada je iznosio 15,2574 dinara za evro.

Indikativni kurs dinara prema dolaru danas je oslabio 0,2 odsto i iznosi 86,5233. Na mesečnom nivou dinar je u odnosu na američku valutu na mesečnom nivou slabiji za 1,1 odsto, a na godišnjem je jači za 4,8 odsto, objavila je NBS.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija