Staru odeću prodaju kao novu

Garderoba iz prošlogodišnjih kolekcija, koja lane nije našla kupce, ove godine se prodaje i po ceni većoj nego prošle.
Garderoba iz prošlogodišnjih kolekcija, koja lane nije našla kupce, ove godine se prodaje i po ceni većoj nego prošle.

Kupce zabrinjava i to što se stara roba do dolaska nove sezone mesecima čuva u prljavim i vlažnim skladištima čiju ispravnost ne kontroliše nijedna inspekcija, pa mnogi po izlasku iz butika, osim računa, dobiju alergije i kožne infekcije.

Kaput koji je prošle godine koštao 5.500 dinara, sada košta 400 dinara više. Trgovci kažu, uračunali su u cenu promenu kursa, a kupce od neprimerene cene više brine u kakvim je uslovima ova odeća dočekala novu sezonu, jer iskustva dermatologa pokazuju da im se sve više mladih obraća sa kožnim oboljenjima koja su dobili isprobavajući prljavu odeću i obuću.

Uslove u kojima se skladišti odeća iz prethodnih sezona ne kontroliše nijedna inspekcija.

"A trebalo bi. I to ne jedna, nego tri. Tržišna bi trebalo da kontroliše da li količina robe odgovara knjigama koje vode, sanitarna - zdravstvene uslove u kojima se čuva odeća, a fitosanitarna bi trebalo da proverava koje se hemikalije koriste za ubijanje gamadi - pacova i buba, i kakav uticaj te hemikalije imaju po zdravlje građana", kaže za "Blic" Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača.

Odeća u mnogim prodavnicama se oseća na formalin i, kažu potrošači, nemoguće je da nijednom inspektoru ne privuče pažnju. Posebno je važno ako se zna da ova hemikalija, koja se koristi za dezinfekciju odeće, može da izazove iritaciju očiju i kože, ali i razne alergije.

"Vlasnici butika stavljaju različite hemikalije i naftaline kako bi zaštitili odeću od moljaca, a sve to ima opasan uticaj na zdravlje ljudi. Potrebna je ozbiljna kontrola skladišta i magacina, a mislim da je niko ne sprovodi", kaže Vera Vida, predsednica Centra potrošača Srbije.

Radnik u jednom butiku objašnjava za "Blic" da mnogo odeće kruži od skladišta do prodavnice već godinama.

"Evo, mi i dalje prodajemo kapute od pre četiri godine. Magacini su zimi vlažni, leti suvi i prašnjavi, a i u samoj prodavnici ista majica prođe kroz nebrojeno mnogo ruku", priča on.

  • sandra

    13.09.2013 12:33
    iscaseno drustvo, sta ces...
    Situacija od pre dva dana i juce:
    Pre dva dana: prodavnica pizama u merkatoru, cena pizamice za decu 976 dinara, snizenje 40%. Kupim jednu.
    Juce: Idem po jos jednu za poklon za rodjus. Ista prodavnica, ista pizamica, na istom mestu visi, ista velicina, isto snizena 40% cena 1049. Ne kupim je iz revolta. Ista prodavacica od pre dva dana mi kaze kako to nije istina. Pokazem racun, kaze greska...? Ne raspravljam se vise, nemam vremena... Udjem u dexico i kupim igracku.
  • 13.09.2013 11:09
    @Nekada - i sada
    Nekad, kad smo imali BAZAR(bez dva A), pored njega UGLED, pa NOVITET, pa UZOR i PROGRES i sve ostale dobre i dobro snabdevene prodavnice odeće i obuće, sa veoma kvalitetnom robom što iz Srbije, a još kvalitetnijom iz Slovenije i Hrvatske(bili smo tada jedna država). Uvoz je bio iz Italije, Francuske i Nemačke (uglavnom obuća) i to na državnom nivou i to kvalitet. Tada se na kraju svake sezone, odeća rasprodavala po cenama koje su iznosile ponekad i petinu prvobitne cene, a pogotovo su velika sniženja imali slovenački i hrvatski proizvodi(Rašica,Arena, itd. ) i to pogotovo dečja garderoba i obuća. Uglavnom se većina robe tako i rasproda.
    Sada odrinarnu sintetiku iz Kine,u Merkatoru u jednoj prestižnoj radnji, prodaju za više hiljada dinara, a sniženja su smešna tako da nije čudo da roba nema kupce i da se "kiseli" godinama.
  • Split city

    13.09.2013 09:26
    C&A - Kroasan.
    Ja robu kupujem kod ovog trgovca i zadovoljan sam uslugom i cijenom-tj. kvalitetom. Zimske jakete sam kupovao po 30e (angelo litrico), jasenske po 20e (clock house),rebatinke (farmerke) po 15e a hlace po 20e. Isto tako djempere i pulovere po 10e (na snizenju)...itd... To su sve novi ducani, ili u dobro odrzavanim centrima, tako da bar ovdje nema problema sa skladistenjem i cuvanjem robe. Kad prodje sezona, a roba se ne proda, kod nas se cijene spuste i dva ili tri puta od prvobitne. Znam da ima i C&A i kod Vas, pa da li je tako i u NS ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.