Jovanka Broz će biti sahranjena pored Tita

Jovanki Broz najverovatnije će biti ispunjena želja da bude sahranjena u Kući cveća, pored svog muža, Josipa Broza Tita.
Jovanki Broz najverovatnije će biti ispunjena želja da bude sahranjena u Kući cveća, pored svog muža, Josipa Broza Tita.

Odluka o tome još nije doneta, ali potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, koji je zajedno sa generalnim sekretarom Vlade Veljkom Odalovićem zadužen da pravno reši ovo pitanje, kaže da se radi na tome.

- Postoje određeni formalni i tehnički problemi koje trenutno nastojimo da rešimo. Verujem da će odluka biti doneta najkasnije tokom sledeće nedelje - kaže Ljajić za “Blic”.

Formalni problemi oko Jovankine sahrane u Kući cveća su zakonski, s obzirom na to da je reč o objektu koji je deo Muzeja istorije Jugoslavije koji je osnovan 1996. godine uredbom Savezne vlade. Sam objekat je mauzolej, dakle predsednička, a ne porodična grobnica u kojem postoji samo jedno grobno mesto.

U Vladi, međutim, veruju da će pronaći rupu u zakonu koju bi mogli da iskoriste kako bi Jovanka Broz konačno mogla ponovo da bude pored svog supruga.

- Koliko smo uspeli da vidimo, nigde ne postoji izričita zabrana da se još neko sahrani tamo, pa može da se tumači tako i da je moguće Jovanku sahraniti u Kući cveća - kaže sagovornik “Blica” iz Vlade koji je želeo da ostane anoniman.

Uz to bi bilo neophodno pribaviti i odgovarajuće dozvole kako bi osoba bila sahranjena van groblja. U JKP "Pogrebne usluge" kažu da je za takvu dozvolu najverovatnije zadužena Skupština grada, mada u Gradskoj skupštini kažu da oni sa time nemaju veze.

I u Muzeju istorije Jugoslavije kažu da su oni republička ustanova za koju su nadležni Ministarstvo kulture i Vlada Srbije.

Jovanke Broz i dalje je na aparatima za veštačko disanje, rekao je Tanjugu direktor Urgentnog centra Zlatibor Lončar.

- Njeno zdravstveno stanje je nepromenjeno u odnosu na četvrtak, ali je to pogrošanje u odnosu na prethodni period. Radi se o respiratornom pogoršanju, ona je i dalje u sobi za intenzivnu negu i priključena je na aparate za veštačko disanje - izjavio je Lončar. U međuvremenu, lekari su zabranili sve posete Jovanki Broz jer je njeno stanje izuzetno ozbiljno.

Jovanka Broz je u Urgentni centar primljena 23. avgusta u veoma teškom, polusvesnom stanju, sa lošom krvnom slikom, problemima sa mokrenjem i ranama od ležanja, a prema rečima Lončara, reagovala je samo na grube nadražaje, dok su prve analize ukazivale na početak sepse.
Ona je odmah po prijemu u Urgentni centar bila smeštena na intenzivnu negu, preduzete su mere reanimacije, a lekari su se tada praktično borili za njen život.

Kuća cveća izgrađena je 1975. godine kao Titova rezidencija, sa kabinetima i prostorijama za život, koje su bile smeštene bočno od velike cvetne bašte u čijoj se sredini nalazila fontana. Projekat objekta površine 902 kvadratna metra uradio je zagrebački arhitekta Stjepan Kralj, o kojem, međutim, ne postoje podaci o tome šta je još projektovao. Interesantno je da su čak i iz Društva arhitekata Hrvatske od Muzeja istorije Jugoslavije tražili podatke o njemu.

- Nakon razlaza sa Jovankom 1977. godine, Tito je dosta vremena provodio i u Kući cveća, kao i u rezidenciji na Brionima. Ne postoje, međutim, zvanični podaci o tome da je Tito lično tražio da bude sahranjen ovde - priča za "Blic" Ana Panić, kustos u Muzeju istorije Jugoslavije.

Partijski vrh je prelomio da Tito bude sahranjen u glavnom gradu u skladu sa Titovom željom da "ostane faktor jedinstva i nakon smrti".

Vrlo brzo i u velikoj tajnosti počeli su radovi na preuređenju Kuće cveća, a šef pogrebnog štaba za sahranu Josipa Broza, u kojem je bilo 30 generala, bio je Martin Špegelj.

Poslednji radovi na uređenju grobnice, čija je unutrašnjost urađena od sivog i plavog mermera i koja se nalazi na mestu nekadašnje fontane, završeni su bukvalno na dan sahrane - 8. maja 1980. godine. Nekoliko dana kasnije na raku je uz pomoć dizalice položena i nekoliko tona teška ploča isklesana od belog venčačkog mermera.

Ukoliko bude odlučeno da Jovanka bude sahranjena pored Tita, to bi značilo da se mora ukloniti stakleni krov iznad Kuće cveća kako bi dizalica mogla da podigne nekoliko tona tešku mermernu ploču sa groba da bi se smestio još jedan sanduk ako za to postoje mogućnosti.

  • SANELA

    30.09.2013 05:53
    Imam 52 godina za njihovo vreme vladavine JA SAM LEPO ŽIVELA I PUTOVALA I I nisam bila GLADNA, a još uvek radim I imam redovna primanja sada sam GLADNA I nigde vise ne putujem I kupujem bofl robu na najlonu toliko od mene . treba da bude sahranjena kod Tita. S dužnim poštovanjem kad se to god desilo....
  • Daki

    29.09.2013 13:46
    i tita i nju na novo groblje a kucu cveca ukinuti...ko zna koliko je ljudi zbog ove zivot izgubilo, sram da vas bude sve...kakvo crno postovanje, najveci zlocinci...
  • 29.09.2013 11:55
    "demokratija"
    "Demokraaaaaaaate"sačekajte prvo da žena umre

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija