Apeli da se pregovori Beograda i Prištine ne prekidaju

Ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm izjavio je da bi prekid pregovora Beograda i Prištine bila izuzetno loša odluka i da je uveren da će se pronaći kompromisno rešenje.
Ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm izjavio je da bi prekid pregovora Beograda i Prištine bila izuzetno loša odluka i da je uveren da će se pronaći kompromisno rešenje.

Ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm izjavio je da bi prekid pregovora Beograda i Prištine bila jako loša odluka i da je uveren da će se pronaći kompromisno rešenje.

"Čuo sam za odluku Prištine, čuo sam i za nameru premijera Srbije Ivice Dačića da upozori Brisel da bi Beograd mogao da prekine pregovore sa Prištinom. To bi bilo veoma loše u ovom trenutku", rekao je Vilhelm novinarima na prijemu u nemačkoj rezidenciji povodom Dana ujedinjenja Nemačke.

Vilhelm je istakao i da je uveren da će narednih dana ipak biti pronađeno kompromisno rešenje.

Prekid pregovora sa Prištinom mogao bi da ugrozi evropski put Srbije, kaže koordinator Foruma za etničke odnose Nenad Đurđević. Taj evropski put, dodaje Đurđević, ugrozila bi i neuspešnost lokalnih izbora na Kosovu i nesprovođenje Briselskog sporazuma.

"Kao što znamo rešavanje pitanja Kosova i sprovođenje briselskog sporazuma je ono što bi trebalo da otvori Srbiji put ka Evropi. Ja mislim da ova izjava i jedna tenzična politika u poslednje vreme može da odloži međuvladin sastnak, koji u stvari otvara pregovore, da se čitava jedna evropska agenda pomeri za nekoliko meseca", kaže Đurđević.

Ipak, on očekuje da bi oštra retorika u narednih nekoliko dana mogla da se primiri i da će na kraju biti pronađeno razumno rešenje i za Beograd i za Prištinu.

Podsetimo, Vlada Kosova odbila je ranije danas zahtev premijera Srbije Ivice Dačića da poseti Kosovo, a Dačić je upozorio Brisel da će prekinuti učešće u pregovorima ako Priština ne bude dozvoljavala srpskim zvaničnicima da posećuju Kosovo do kraja kampanje za kosovske lokalne izbore, zakazane za 3. novembar.

Ovaj svoj potez, koji je usledio posle odluke prištinskih vlasti da našim zvaničnicima zabrane učešće u izbornoj kampanji na KiM, Dačić bi u toku dana trebalo da saopšti i visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton. Predsednik srpske vlade u sredu je naveo da je odluka vlasti skandalozna i da predstavlja udarac mirovnom procesu.

"Ako ja, kao potpisnik Briselskog sporazuma i predstavnici Vlade koji su ga podržali, ne možemo da odemo na Kosovo i pozovemo Srbe da izađu na lokalne izbore, onda se postavlja pitanje svrsishodnosti mog daljeg učešća u dijalogu", kaže Dačić.

Državni vrh u četvrtak će razmatrati dalje korake, a Dačić je već kontaktirao sa Briselom i ambasadama Amerike, Francuske, Velike Britanije, Nemačke i Italije. "Odluka Prištine je neracionalna, nerazumna, gotovo besmislena. Uvek volim da neke stvari prenoće pre nego što donesem konačnu odluku. Ali, ne možemo dozvoliti da trpimo poniženja", kaže prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Kosovo: Odluka o zabrani ulaska je definitivna

Do najnovijeg političkog zaokreta došlo je u sredu po podne, kada je iz Prištine stigla informacija da će se na posete svih srpskih zvaničnika Kosmetu dok traje kampanja uvesti "embargo". Pre toga, plan je bio da Dačić i ministar bez portfelja zadužen za KiM Aleksandar Vulin u petak posete Štrpce.

"Od petka, kada počinje kampanja za izbore, nijednom zvaničniku Srbije neće biti dozvoljen dolazak. Zabrana će trajati do 1. novembra. Ne želimo da se zvaničnici Beograda upliću u kosovske izbore", izjavio je Hajredin Kuči, Tačijev zamenik.
Iz izbornog štaba "Građanske inicijative srpske" poručili su da je ovaj potez Prištine kršenje demokratskih prava srpskog naroda.

"Na izbore smo se prijavili na poziv naše Vlade, premijera i predsednika. Odluka da im se ne dozvoli ulazak znači da će nam biti nametnut diktat Prištine. Sa tim se nećemo pomiriti", navode oni.

U sedištu EU u sredu nisu želeli da komentarišu mogućnost povlačenja premijera Ivice Dačića iz dijaloga Beograda i Prištine. "Pratimo situaciju i u kontaktu smo sa obe strane", rekla je Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija