Po rodnoj ravnopravnosti Srbija bolje ocenjena nego lane

Srbija se po rodnoj ravnopravnosti nalazi na 42. mestu od 136 država obuhvaćenih ovogodišnjim izveštajem Svetskog ekonomskog foruma.

Srbija se po rodnoj ravnopravnosti nalazi na 42. mestu od 136 država obuhvaćenih ovogodišnjim izveštajem Svetskog ekonomskog foruma.

To je pomak za osam mesta u poređenju s prošlom godinom, kada je Srbija prvi put uvrštena u izveštaj koji pokazuje dostupnost obrazovanja i zdravstvene zaštite ženama, ali i mogućnosti za njihovo učešće u političkom i ekonomskom životu zemlje.

Srbija je najbolje plasirana u pogledu učešća žena u politici - 39, na sredini liste je po pitanju učešća žena u obrazovanju - 55, i ekonomiji - 59, dok je među najlošijima u pogledu zdravlja, odnosno očekivanog broja godina života bez ozbiljnijih bolesti – 111. Prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, žene u Srbiji mogu očekivati 66 godina života bez većih zdravstvenih problema.

Na prvom mestu petu godinu za redom nalazi se Island, na kome su prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma najmanje razlike između muškaraca i žena, a sledeće na listi su Finska, Norveška i Švedska.

Najlošije pokazatelje imaju zemlje Bliskog istoka i Afrike.

  • ns

    26.10.2013 13:35
    Musko - zensko sve jedno
    "66 godina života bez većih zdravstvenih problema"
    Pa uskoro ce biti premija ko dozivi 66 godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija