"Vojvodina zakinuta i u budžetu za 2014."

Prema nacrtu budžeta za 2014. godinu, Vojvodina će ponovo biti uskraćena, upozorio je član Odbora Skupštine Srbije za finansije Zoltan Pek.

 

Prema nacrtu budžeta za 2014. godinu, Vojvodina će ponovo biti uskraćena za deo koji joj iz budžeta pripada po Ustavu, upozorio je član Odbora Skupštine Srbije za finansije Zoltan Pek.

"Kada je reč o Vojvodini, nažalost, u ovom predlogu zakona Vojvodina neće dobiti onih sedam odsto što joj sledi. Po ovom nacrtu, ono što sam do sada mogao da proverim, Vojvodina će da dobije samo 40 milijardi dinara, a trebalo bi da dobije oko 56 milijardi dinara. Razlika je 16 milijardi koje je odnose na kapitalne investicije. Dakle, ne vidim kapitalne investicije. Ove pare su takozvana transferna sredstva, koja moraju da daju", objasnio je Pek za RTV.

Početkom godine, podsetimo, formirana je radna grupa u Ministarstvu finansija za izradu zakona o finansiranju Vojvodine, ali se ona ni jednom nije sastala. U međuvremenu, promenjen je i resorni ministar, a, prema tvrdnjama iz Banovine, od tada još nije bilo komunikacije između dva nivoa vlasti o ovoj temi.

Odbor usvojio platformu o finansiranju APV

Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine usvojio je u sredu Predlog platforme o polaznim osnovama za izradu zakona o finansiranju Vojvodine, uz veoma suprostavljene stavove vladajuće koalicije, koja je predlagač platforme, i opozicije. Predviđeno je da Vojvodina u skladu sa Ustavom i zakonom treba preko svojih organa da ubira sve vrste poreza i drugih javnih dažbina na svojoj teritoriji, uz učešće i u posrednim porezima, kao što su PDV i akcize.

Kako je obrazloženo, na taj način bi se konačno rešilo pitanje poštovanja odredbe Ustava Srbije da budžet Vojvodine iznosi minimalno sedam odsto budžeta Srbije, što do sada nije bilo poštovano, već je pokrajini svake godine pripadalo manje od ustavnih sedam odsto. Predlogom platforme predviđa se da sva sredstva prikupljena u pokrajini po osnovu posrednih poreza iznad budžeta Vojvodine pripadaju budžetu Srbije.

Skupština Vojvodine će na zasedanju u petak odlučivati o Predlogu platforme. Ukoliko ga usvoji, on će biti upućen republičkim vlastima kao polazna osnova za razgovor i za zajednički rad na pisanju zakona o finansiranju.

"Vojvodina bi preuzela odgovornost za sopstveno finansiranje"

Poslanik DS Stevica Nazarčić rekao je da je rok za donošenje zakona odavno istekao i procenio da će usvajanje platforme doprineti smirivanju tenzija između republičkih i pokrajinskih vlasti. Po rečima poslanika LSV Branislava Bogaroškog, svake godine prilikom usvajanja budžeta "otvaraju se ozbiljne tenzije" jer od 2008. godine nije rešen problem finansiranja Vojvodine. "Na ovaj način, Vojvodina bi preuzela odgovornost za sopstveno finansiranje i za naplatu poreza na svojoj teritoriji. Imamo administrativne kapacitete, znanje i sposobnosti da to i sprovedemo", kazao je Bogaroški.

"Predlog platforme protivustavan i protivzakonit"

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Galić rekao je da je Predlog platforme "protivustavan i protivzakonit", a cilj mu je da uspostavi "finansijsku samostalnost" Vojvodine. Predstavnik Socijalističke partije Srbije Pavle Budakov naveo je da i Evropska komisija sugeriše da Srbija donese zakon o finansiranju Vojvodine, ali da Predlog platforme predviđa promenu poreskog sistema Srbije, što je "neprihvatljivo", jer se zadire u jedinstveni poreski sistem Srbije i on se na taj način "cepa".

  • maja

    07.11.2013 21:02
    S obzirom koliko su Demokrate u Vojvodini proćerdale u dva svoja mandata, nismo više ni zaslužili.
  • dux

    07.11.2013 16:47
    Ovde je reč o tome što će Pajtić biti zakinut,pa zbog toga tolika galama.a Vojvođani su odavno zakinuti jer srtedstva za investicije i razvoj završavaju na privatnim računima.
  • nesa

    07.11.2013 07:09
    Pa ako se krsi zakon u slucaju da sama Vojvodina ubira porez na svojoj teritoriji,sta cemo sa krsenjem ustava od strane vlasti i nedodeljivanjem opredeljenih sredstava po ustavu.Mislim da je ovo cist bezobrazluk i licemerje,jer vlast svojim ponasanjen potpiruje i provocira zagovornike secesije da budu jos glasniji u odvajanju Vojvodine od matice .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.