Stefanović: Značajan pomak u poštovanju različitosti

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović ocenio je večeras da je kroz aktivnosti Parlamenta za poslednjih nešto više od godinu dana učinjen značajan pomak prema razumevanju i poštovanju različitosti, mada je to posao koji se nikada ne završava.
Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović ocenio je večeras da je kroz aktivnosti Parlamenta za poslednjih nešto više od godinu dana učinjen značajan pomak prema razumevanju i poštovanju različitosti, mada je to posao koji se nikada ne završava.

Ljudska prava i verska tolerancija su principi na kojima se zasniva demokratsko društvo i na kojima je izgrađena misao ujedinjene Evrope, rekao je Stefanović otvarajući međunarodnu panevropsku konferenciju u Skupštini Srbije posvećenu ljudskim pravima i verskoj toleranciji u ujedinjenoj Evropi.

Stefanović je objasnio da je za nešto više od 12 meseci usvojeno više zakona i pokrenuto više inicijativa koje treba da obezbede društvenu podršku i pravilan odnos države prema poštovanju ljudskih prava i principa tolerancije. Naglasio je da je uloga parlamenta da štiti sve građane bez obzira na njihovu versku, jezičku i kulturnu različitost i političko opredeljenje.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije ambasador Roksanda Ninčić naglasila je da je Srbija odlučna da nastavi da posvećuje najveću pažnju ljudskim pravima i toleranciji i uvažavanju različitosti. Uverena je da će Srbija kroz nastavak pregovora sa EU zauzeti mesto koje joj pripada u porodici evropskih naroda.

Predsednik međunarodne Panevropske unije Alen Terenoar je naglasio da je Srbija i po istoriji i po kulturi Evropa i da sve zemlje koje su autentično evropske imaju prava da pripadaju EU. Prema njegovim rečima i za EU je potrebno da joj Srbija pristupi, jer će njene specifičnosti predstavljati bogatstvo za Uniju.

Terenoar je naglasio da je potrebno da se pregovori o pristupanju Srbije EU obavljaju brzo i efikasno.

Međunarodna konferencija "Milanski edikt - ljudska prava i verska tolerancija u ujedinjenoj Evropi" održava se u organizaciji Panevropske unije Srbije, povodom 17 vekova od donošenja Milanskog edikta.

  • maja

    09.11.2013 15:51
    Stefanović je u pravu, naš narod mora da se prosvešćuje. Nemamo smisao za tolernciju u međusobnoj komunikaciji, a to je osnova da bi se jedan narod smatrao kulturnim.
  • Lepi Mica

    08.11.2013 22:32
    Vazno je poceti
    Dokle god se nasilje bude tretiralo kao nesto normalno nema nista od ljudskih prava,ali pozdravljam napor Stefanovica da se ucini sve sto je moguce da se za pocetak pocne menjati svest u pogledu razlicitosti, to bi bio znacajan pomak
  • Valentina

    08.11.2013 20:29
    EU
    Ljudi ne shvataju da je put ka EU najvazniji zbog ljudskih prava a ne zbog para, ziveli smo u autoritarnom sistemu godinama, doslo vreme da postoji politicka volja da se to promeni

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.