Jeremić će se kandidovati za generalnog sekretara UN?

Vuk Jeremić ima nameru da se krajem sledeće godine kandiduje za mesto generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. On je o tome već razgovarao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem čiju podršku, bar za sada, ima, piše Blic.

Vuk Jeremić ima nameru da se krajem sledeće godine kandiduje za mesto generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. On je o tome već razgovarao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem čiju podršku, bar za sada, ima, piše Blic.

Osnivanje Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj samo je prvi korak na Jeremićevom putu koji treba da rezultira zauzimanjem pozicije na kojoj se trenutno nalazi Ban Ki Mun.

"Jeremić je ostavio dosta dobar utisak tokom mandata u Njujorku i stekao brojne kontakte širom sveta. Ozbiljno je posvećen Centru, planira da putuje po svetu i ispunjava ciljeve ovog tela. On nije slučajno sve svoje saradnike iz perioda predsedavanja GS UN pozvao da mu se pridruže u bordu CIRSD-a, a ni oni nisu slučano prihvatili poziv", rekao je dobro upućeni sagovornik lista.

"Nije slučajno što su ti ljudi sa potpuno različitih strana sveta. Od Španije, Švajcarske i Kipra, preko Pakistana, Indonezije i Kuvajta, do Maroka, Senegala i Čilea. Kada dođe vreme, svako od njih će krenuti u agresivno lobiranje za Jeremićev izbor. Naravno, ne rade oni to samo zbog prijateljstva, već i zbog toga što će, u slučaju da ispune cilj, biti angažovani na određenim pozicijama u okviru UN", rekao je taj izvor.

On dodaje da je još jedan od razloga zbog kojeg se Jeremić odlučio da se kandiduje taj što su svi potencijalni protivkandidati koji su se do sada u javnosti pominjali "slabi". Kao mogući kandidati pominju se slovački diplomata Miroslav Lajčak i direktorka Uneska Bugarka Irina Bokova.

  • Anonimus

    10.11.2013 08:15
    Treba oterati tog Jeremića
    Treba oterati tog Jeremića, nama takvi ne trebaju, za nas su stručnjaci sa rotacionim svetlima, te mi volimo, razumemo i takvima mi dobro dođemo, ovako pametne nas lako deru do gole kože.
  • panonius

    09.11.2013 16:00
    dechko , ajde oladi...
    Kada su apetiti tako veliki , samo reci šta si ti tako značajno uradio i stvorio u životu. Cirkusanti !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija