Rad policajaca pratiće još 350 kontrolora

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Vladimir Božović najavio je da će inicirati izmene Zakona o policiji kojima bi se precizno definisale delatnosti nespojive s poslovima policijskih službenika jer, naveo je, "misli da nije dobro da se to pitanje reguliše pravilnikom i ostavlja na procenu starešinama".

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Vladimir Božović najavio je da će inicirati izmene Zakona o policiji kojima bi se precizno definisale delatnosti nespojive s poslovima policijskih službenika jer, naveo je, "misli da nije dobro da se to pitanje reguliše pravilnikom i ostavlja na procenu starešinama".

Precizno pravno regulisanje tih pitanja je, kaže državni sekretar, značajno za MUP jer "postojanje pravne praznine u toj oblasti onemogućava i postupanje Sektora unutrašnje kontrole prema policijskim službenicima za koje dolaze informacije da obavljaju poslove koji su nespojivi sa službenom dužnošću".

Božović je najavio da će biti ojačan Sektor unutrašnje kontrole MUP-a, koji će imati 460 zaposlenih. "Sada u Sektoru unutrašnje kontrole ima oko 90 zaposlenih, računajući i administraciju, i ne postoji funkcionalni kapacitet da se kontroliše 46.000 pripadnika MUP-a, pogotovo u uslovima nedovršenih pravnih rešenja", ukazao je Božović.

"Kada prvih pet ostanu bez posla zbog bavljenja delatnostima nespojivih s policijom, biće to veliki primer za sve druge da dobro razmisle. Mi imamo mlade koji su završili našu Kriminalističko-policijsku akademiju, imamo mlade pravnike, ekonomiste koji jedva čekaju da se zaposle u MUP-u i da ne obavljaju nikakve druge delatnosti koje su nespojive, a ovi što misle da im je to malo pa ne mogu, eto im tržište rada", rekao je Božović, prenosi Dnevnik.

Predstavnik agencija za privatno obezbeđenje Dragiša Jovanović, koji je tri decenije proveo u policijskoj službi, ocenio je da i bez pomenutog pravilnika, po aktulenim rešenjima Zakona o policiji, nije nejasno koje su delatnosti nespojive s policijskom službom.

"Recimo, u slučaju angažovanja policajaca u privatnom obezbeđenju ne postoji zakonska dilema da je to mimo propisa i toga su svesni i oni koji to rade, a ipak rade. Neke muka tera, neke ne tera već to rade iz obesti", ocenio je Jovanović.

  • Lazarevac

    09.11.2013 16:47
    droga
    Sve je to super ,videlo se kako rade Lazarevac nemoze da se izbori sa pobesnelim dilerima droge a policija pobegla u misiju rupu,aman dokle ce neki klipani pod zastitom zakona da prete ovom narodu sa drogom i batinama zar je to Srbija dodjite govna dilerska borim se sa vama i vasim asortimano proizvopda 9 godina porodicu ste mi unistili a drzava cuti ko ku..va mamicu vam dilersku,narode sto cutis sta se bojite neskolovanih dilera.Vucicu sta ti ministar policije radi ako necete vi mi roditelji cemo poceti da sklanjamo ljudski odpad sa ulica.
  • Baltazar

    09.11.2013 16:28
    Delatnosti nespojive?
    Koliko znam - svaki posao je vredan i nijedan nije sramota. Ako je po zaknu, naravno. Što policija ne sme da radi privatno? I šta legalno zna pandur raditi osim da obezbeđuje - za to je učio školu? Nije električar, nije profesor - nego "zaštitar". :)
  • Pipi

    09.11.2013 16:19
    Muka
    Za noc policajci zarade i po 50 e kad obezbedjuju ugostiteljske objekte. Ako ih neobezbedjuju onda povremeno u lokalima koji nisu pod njihovom zastitom naprave takav lom da je to strasno. normalno niko ih nedira jer na uvidjaj dolaze kolege koje se bave istim poslom samo u suprotnim smenama.Ul Laze Teleckog je zivi primer.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija