Prva žena u Interventnoj jedinici

Interventna jedinica beogradske policije primila je u svoj operativni sastav prvu ženu, Marinu Veličković (26) iz Obrenovca, koja je, posle završenog osnovnog policijskog kursa i pripravničkog staža, prošla zahtevnu dvonedeljnu selektivnu obuku.
Interventna jedinica beogradske policije primila je u svoj operativni sastav prvu ženu, Marinu Veličković (26) iz Obrenovca, koja je, posle završenog osnovnog policijskog kursa i pripravničkog staža, prošla zahtevnu dvonedeljnu selektivnu obuku.

Veličkovićeva je, u izjavi FoNetu, rekla da se na policijski kurs prijavila zato što je od malih nogu volela uniformu i sebe videla u tom poslu.

Na obuci nije imala nikakvih problema, niti joj je bilo teško, dodala je Veličković, napominjući da 15 godina aktivno igra rukomet, kao i da želi da radi policijski posao.

"Obradovala sam se kada sam posle završetka obuke čula da ćemo dobiti priliku da se borimo da uđemo u Interventnu jedinicu. Spremala sam se posebno za to, i bez problema sam prošla selektivnu obuku... želela sam da se pokažem i dokažem", objasnila je Veličković.

Uoči prvog radog dana u Interventnoj, Veličković čitavu noć nije mogla da spava od uzbuđenja, ali su je kolege iz tima odlično prihvatile i prema njoj su pažljivi.

Veličković je rekla da su građani čudno reagovali na njenu pojavu, kad izađe iz džipa Interventne, jer su navikli da vide samo muškarce.

"Ponekad, kad legitimišemo lica, ne vide da sam devojka, onda se iznenade, pa ne mogu da odgovore na pitanja kolega, jer gledaju u mene", ilustrovala je Veličković.

Njena želja je da u Interventnoj ostane što duže i da jednog dana možda ode u neku drugu jedinicu, poput Žandarmerije.

Zamenik komandanta Interventne jedinice, glavni policijski inspektor Mitar Jokanović ističe je Marina Veličković na selektivnoj obuci, koju su prošla sva 122 pripravnika iz prethodne klase Centra za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici, bila među najboljima.

"Marina se izdvojila na obuci, jer je pokazala odlične rezultate. Pokazala je izuzetno zalaganje i trud i bila je treća u grupi, a norme za muškarce i žene bile su iste. Ona je ispunila sve uslove da bude aktivni pripadnik Interventne jedinice", rekao je Jokanović.

Prema njegovim rečima, učešće žena u operativnom sastavu Interventne olakšaće i deo procedura vezan za pretrese. Do sada je, ako bi u kontroli lica ili ugostiteljskih objekata trebalo pretresti neku ženu, morao da se čeka dolazak policajke iz neke od policijskih stanica, objasnio je Jokanović.

  • SaX

    08.12.2013 17:57
    plata
    Nije tacno da imaju samo 35.000,prava istina je da je plata policajca pripravnika 44.000 pa onda jos 10.000 sto dobijaju satro socijalu svakog meseca pa putni troskovi iako nigde ne placaju prevoz,pa dodatak za nocni rad,prekovremene sate itd...nakucka obican policajac i 70.000.
    Ovo sto kazu 35.000 je zamajavanje javnosti
  • @Novinar - Istina o Marini

    11.11.2013 10:43
    Nije poenta u ovoj devojci ili ženama u policiji, već što ti treba kurs (ej, kurs!) da postaneš policajac. Ako će bandite vitlati neko sa završenom osmoljetkom i realnom perspektivom da je tih 35.000 što mu daje država maksimum što je mogao da izvuče od svog života, ne čudi što ima toliko korupcije u pandurskim strukturama - od saobraćajca, do načelnika policije.
  • 10.11.2013 21:30
    Auuu vidi, opet krenuli dileri u komentarima da nagrđuju policiju. Neka, neka.. navataće oni vas :))

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija