Komisija: Radomiru Markoviću obećano da će biti slobodan

Komisija za istraživanje ubistava novinara saopštila je da je Radomir Marković, bivši šef DB, u razgovoru sa njihovim članom o ubistvu Slavka Ćuruvije tvrdio da mu je Oliver Antić, savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića, garantovao da će iduće godine biti slobodan.
Komisija za istraživanje ubistava novinara saopštila je da je Radomir Marković, bivši šef DB, u razgovoru sa njihovim članom o ubistvu Slavka Ćuruvije tvrdio da mu je Oliver Antić, savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića, garantovao da će iduće godine biti slobodan.

Predstavnici radne grupe su, kako je Komisija saopštila, pokušali da obave razgovor sa osuđenim Markovićem, a povodom novih saznanja o njegovoj ulozi u ubistvu Slavka Ćuruvije, ali on nije želeo sa njima da razgovara. Nakon tog razgovora tražio je da razgovara sa jednim članom Komisije.

U razgovoru koji je dokumentovan kroz izveštaj člana Komisije, Marković je rekao, između ostalog:

"Policajci koji su sa njim razgovarali previše su 'nisko rangirani' i da će ga izigrati ako im pomogne, a da on zauzvrat ima čvrsta obećanja da će mu se pomoći i da će on izaći sledeće godine na osnovu primene zaštite zakonitosti, ili pomilovanjem, a da je o tome već razgovarao sa savetnikom predsednika Republike Oliverom Antićem", navodi Komisija.

Prema navodima, osuđeni Marković je tom članu radne grupe rekao da je odmah nakon razgovora sa policijom pozvao svoju suprugu Ivančicu i da joj je rekao sledeće:

"Oni (misleći na policiju) su bili ponovo ovde i bili su vrlo bezobrazni i nemaju nameru da mi se skinu sa grbače. Navodno na sve to supruga Ivančica je odgovorila da joj je muka od svega, da joj je prekipelo, i da će ako 'Oni' naprave samo još jedan korak, ona preseliti u Zagreb, a da će 15  tajnih dosijea koje poseduje, a koje joj je navodno Marković dao, objaviti u svim Evropskim novinama, i još negde, a ona zna gde. Osuđeni Marković ukazuje da će sve to imati veoma ozbiljne i nesagledive posledice kako po njega tako i po državu, ali da mu je više muka od svega kao i njegovoj supruzi", saopštila je Komisija.

Marković je još rekao da u vezi tih dosijea "nije pristao na nagodbe sa bivšim ministrom policije Dušanom Mihajlovićem, načelnikom RDB-a Goranom Petrovićem i njegovim zamenikom Zoranom Mijatovićem, dok je bio u pritvoru u Okružnom zatvoru u Beogradu, kao ni na nagodbu sa tužiocem Haškog tribunala Džefrijem Najsom u Hagu kada je svedočio na suđenju bivšem predsedniku Republike Slobodanu Miloševiću."

Komisija za istraživanje ubistava novinara ocenjuje da je reč o ozbiljnim pretnjama. Izveštaj kojim je dokumentovan ovaj razgovor, Komisija je dostavila specijalnom tužiocu za organizovani kriminal Miljku Radisavljeviću.

Komisija očekuje da će Specijalni tužilac utvrditi o kojim dosijeima je reč, da li su i na koji način otuđeni iz prostorija Resora Državne Bezbednosti i gde se sada nalaze, ko je to učinio i da se pokrene postupak protiv počinilaca.

Komisija naglašava da će učiniti sve da na najbolji mogući način zaštiti profesionalni rad radnih timova koji su formirani sa ciljem da se otkriju izvršioci i nalogodavci ubistava novinara, kao i sve saradnike Komisije.

"Uvereni smo da se ovakvim pretnjama Srbija ne može baciti na kolena i da će institucije učiniti sve da spreče ovakve pretnje, ili pokušaje da se nanese šteta nacionalnim interesima i zaustavi istraživanje ubistava novinara. Upravo utvrđivanje svih činjenica o ubistvima novinara, a i inače o zločinima koji su činjeni navodno u ime patriotizma, mogu samo Srbiju podići i mogu doprineti izgradnji moderne zemlje koja zna da se suočava sa sopstvenom prošlošću", saopštila je Komisija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija