Marjanović: Ukidanje tv pretplate je opasan potez

Predsednica Odbora Skupštine Srbije za informisanje Vesna Marjanović ocenila je danas da je ideja o ukidanju pretplate za javne servise "veoma opasan potez i korak unazad" u smislu nezavisnosti javnih servisa.
Predsednica Odbora Skupštine Srbije za informisanje Vesna Marjanović ocenila je danas da je ideja o ukidanju pretplate za javne servise "veoma opasan potez i korak unazad" u smislu nezavisnosti javnih servisa.

"Ukidanje pretplate je vrsta populizma, jer će taj novac građani svakako morati da plate za javne servise, da li kroz pretplatu ili neki drugi porez ili taksu", kazala je Marjanović na zajedničkoj sednici odbora za informisanje Skupštine Vojvodine i Skupštine Srbije.

Ona je kazala da su predlogom budžeta Srbije za 2014. godinu predviđena sredstva za finansiranje javnih servisa, iako ne postoji pravni osnov za to, odnosno još nije usvojen zakon o javnim servisima. "Pa čak i ako se budžet usvoji, ne znamo po kojem će mehanizmu ta sredstva biti isplaćena javnim servisima. Biću apsolutno protiv ukidanja pretplate, a jedino što možemo je da razgovaramo kako da se ona efikasnije naplati", kazala je Marjanović, koja je poslanica Demokratske stranke (DS).

Članica Odbora Skupštine Srbije za informisanje Jelena Trivan iz DS kazala je da će se "do kraja života boriti" protiv toga da se javni servisi finansiraju iz budžeta, jer se na taj način otvara dodatna mogućnost političkog uticaja.

Član Odbora za informisanje iz Ujedinjenih regiona Srbije Saša Milenić iz Kragujevca založio se za uspostavljanje regionalnih javnih servisa, a s njim se složio i Milorad Stošić iz PUPS-a, iz Niša. "Potpuno uvažavam pravo građana Vojvodine na sopstveni regionalni servis, ali isto tako insistiramo da i građani ostalih regiona u Srbiji imaju pravo na javne servise", rekao je Stošić.

Predsednik Odbora Skupštine Vojvodine za informisanje Dušan Jakovljev rekao je da je "neodgovorno" pozivati građane da ne plaćaju pretplatu za javne servise. "U Vojvodini živi svet koji državu doživljava ozbiljno i izmiruje svoje obaveze prema njoj, pa tako i kada je u pitanju pretplata", kazao je Jakovljev.

On je ocenio da u zakonu o javnim servisima treba jasno definisati da će se javni servisi finansirati iz budžeta u prelaznom periodu od dve godine i dodao da u roku od te dve godine treba raditi na povećanju svesti građana o potrebi plaćanja pretplate.

Jakovljev je kritikovao zalaganja da se država potpuno povuče iz vlasništva u medijima, odnosno da se "privatizuju svi mediji". "Meni je potpuno logično da lokalna samouprava bude osnivač medija koji emituju i na manjinskim jezicima. Privatizacija tih medija će biti veliki problem i može dovesti do njihovog gašenja", ocenio je Jakovljev, koji je poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

  • Martin

    09.12.2013 20:44
    Država me prisiljava da fiansiram Radoša Bajića!
    MRŠ!
  • 09.12.2013 20:29
    NS
    Inkasanti za naplatu pretplate kao i sama pretplata su davna prošlost,nemam nameru,niti vremena da sedim kod kuće i čekam da neko dodje i naplati mi ono što ne koristim.Kablovski distributeri neka daju RTS-u deo svoje pretplate,ali tako da RTS nije u svakom paketu mirodjija.Neću da plaćam RTS jer ga ne gledam ,nije moj izbor,ko želi neka plaća i uživa u svom izboru!!!!!
  • KOmša

    09.12.2013 19:19
    Ugovor sa onima koji hoće
    U civilizovanom, kapitalističkom, svetu se lepo sačini ugovor između davaoca usluge i korisnika... mnogo nas ima ugovor sa SBBom i to što oni obezbeđuju je definisano i tako i plaćamo (kako se šta kome sviđa, tako i gleda, ima dosta izbora). Neka lepo država i RTS ponude narodu ugovore, pa ko hoće da gleda taj treš nek im i plaća.
    Mi ne gledamo jer je loše. Zašto bi plaćao nešto šta ne konzumiram? Ako druge televizije mogu da prežive sa svojim reklamiranjem bez naplate od naroda onda RTS nek ukida reklame... mada ih i dalje nećemo gledati jer su idejno zaostali za XXI vekom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.