Simonović: Sprečili smo pljačku Železnica

Železnice Srbije su sprečile pljačku železničke imovine vredne više od milion evra, a koju je pripremalo prethodno rukovodstvo tog preduzeća, izjavio je danas generalni direktor srpskih železnica, Dragoljub Simonović.
Železnice Srbije su sprečile pljačku železničke imovine vredne više od milion evra, a koju je pripremalo prethodno rukovodstvo tog preduzeća, izjavio je danas generalni direktor srpskih železnica, Dragoljub Simonović.

Železnice su licitacijom prodale 431 rashodovani teretni vagon i tom prilikom ne samo da nisu napravile štetu, kako to spekulišu pojedini mediji, već su sprečile pljačku i ostvarile prihod od oko 76 miliona dinara, naglasio je Simonović.

"Ustaljena praksa bivšeg rukovodstva 'Železnica Srbije' bila je da se prave štetni ugovori po to preduzeće i državu Srbiju, odnosno da onaj ko trguje sa nama uvek ima veliku i berićetnu korist u odnosu na državu", kazao je on, dodajući da je "pljačka režirana u dogovoru sa unapred određenim kupcima".

Simonović je objasnio da bi u slučaju da su teretni vagoni bili prodati na prvoj licitaciji ponuđači dobili zajedno sa vagonima i rezervne delove, čija je nabavna vrednost veća od 120 miliona dinara, odnosno više od milion evra.

Kako je dodao, tačno je da su ponuđači ponudili na prvoj licitaciji ukupnu cenu od oko 142 miliona dinara za 4.980 tona starog gvožđa, ali bi sa rashodovanim teretnim vagonima dobili i rezervne delove, koje je železnica skinula za svoje potrebe.

"Poslovodstvo srpskih železnica nije moglo da prihvati takvu licitaciju, koja bi bila direktno na štetu naše kompanije, a kada smo ponuđače obavestili da sa rashodovanih teretnih kola želimo da skinemo ispravne rezervne delove koji mogu da se upotrebe prilikom remonta voznih sredstava, ponuđači su odustali od svojih ponuda", rekao je Simonović. On je napomenuo da nije logično da neko za staro gvožđe ponudi dosta više od tržišne cene.

Železnice Srbije nisu poništile prvu licitaciju za prodaju rashodovanih teretnih vagona, već su ponuđači pisanim putem odustali od nje, jer im nije odgovarala kupovina tih vagona bez upotrebljivih i ispravnih rezervnih delova. "Ovo i ne treba da čudi, jer sumnjamo da su ti rezervni delovi, kao reparirani, trebalo da budu prodati remontnim preduzećima i ponovo ugrađeni po mnogo većoj ceni u naša vozna sredstva", dodao je Simonović.

On je podsetio da prethodno rukovodstvo punih 16 meseci nije realizovalo odluku Vlade Srbije o likvidaciji i rashodovanju 360 starih vagona, koji su raspušteni stajali na srpskim prugama, a da je bilo i 213 teretnih kola za koje je odluka Upravnog odbora železnice o rashodovanju i likvidaciji postojala još iz jula 2008. godine, ali te odluke nisu realizovane sve do decembra 2012. godine.

Na svakom od 431 rashodovanog teretnog vagona bila su po četiri odbojnika, po dve kuke i kvačila, jedan broj osovina, kao i manji broj rasporednika, ali i drugi rezervni delovi. Na drugoj, ponovljenoj licitaciji za prodaju rashodovanih teretnih vagona izuzeti su delovi pa je ponuđeno 3.984 tona, odnosno skoro hiljadu tona manje nego na prvoj licitaciji, dodao je Simonović.

  • Osoba M

    10.12.2013 07:39
    Mnogo su bolji
    Sa Ruskim vozovima koji se ne mogu koristiti, milionskim ruckovima...
  • 100%Taksista

    10.12.2013 06:08
    Nikom ništa
    Pokušali pa nisu uspeli, Nikom ništa. Znamo da je i pokušaj pljačke kažnjiv, dok su to lica od javnog značaja i Nikom ništa. Odoše na druga radna mesta gde će uspeti. Možda su malo ponudili Simonoviću ili je nepodkupljiv (gadljiv na novac).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.