Zakon blokira nastavu

Poslednje izmene Zakona o budžetskom sistemu već blokiraju nastavu u pojedinim školama. Tamo gde je nastavnik otišao u penziju, na bolovanje ili dao otkaz, đaci ostaju bez časova

Poslednje izmene Zakona o budžetskom sistemu već blokiraju nastavu u pojedinim školama, pišu Novosti.

Kako ovaj dokument zabranjuje nova zapošljavanja u javnom sektoru, škole su došle u situaciju da, tamo gde je nastavnik otišao u penziju, na bolovanje ili dao otkaz, đaci ostaju bez časova, piše ovaj list. Od opšteg pravila neke institucije, visoko obrazovanje i nauka, između ostalih, izuzete su, ali je škole neko zaboravio.

"Ovakav zakon znači da se sa odlaskom profesora gasi predmet", komentariše Veselin Vuković, direktor Tehničke škole "Novi Beograd". "Pre dve nedelje preminuo nam je kolega, profesor koji je predavao stručni predmet. Sada ne smemo nikoga da zaposlimo na njegovo mesto, jer zakon to zabranjuje. Od Nove godine i jedna spremačica ide u penziju, a njen posao neće imati ko da radi. Zakon je napisan tako da, striktnim poštovanjem, ne bismo smeli da zaposlimo nikoga, čak ni sa liste tehnoloških viškova", kaže Vuković.

Na ovaj problem Unija sindikata prosvetnih radnika upozorila je Ministarstvo prosvete još pre dve nedelje, ali nisu dobili nikakav odgovor. "Ponovo ćemo ukazati na ovaj ogroman problem koji se stvara u prosveti. Od zabrane zapošljavanja izuzeti su neki državni organi, a prosveta je zaboravljena", napominje Dragan Matijević, predsednik Unije.

Tehnološki viškovi će popuniti neka mesta

U uredbi koja se u utorak pojavila na sajtu Ministarstva finansija, ipak, kaže se da će u izuzetnim slučajevima biti dozvoljeno zapošljavanje u budžetskim institucijama. Ali za svakog pojedinačno škole će morati da podnesu zahtev Ministarstvu prosvete, pa da ide na saglasnost Ministarstva finansija, a onda će se o tome izjašnjavati novoformirana Komisija. Ova procedura trajaće oko mesec dana, posle čega sledi konkurs. Znači đaci bi tako bez nekog predmeta mogli da ostanu i nekoliko meseci.

Ministar prosvete Tomislav Jovanović kaže da u prosvetnom sistemu ima tehnoloških viškova, pa će oni popuniti neka mesta. "Prvo ćemo problem pokušati da rešimo angažujući nastavnike sa liste tehnoloških viškova. Ako tamo ne bude raspoloživih nastavnika određenih predmeta, zatražićemo od Vlade da dozvoli novo zapošljavanje", objasnio je ministar.

Liste tehnoloških viškova jesu duge, smatra i Dragan Matijević. Na njima je čak 30.000 ljudi, ali to ne znači da svako može sve da predaje. Poseban problem biće manji gradovi, a najviše zbog profesora stručnih predmeta. Njih je najmanje na listi tehnoloških viškova.

  • goca

    07.02.2014 18:11
    pitanje za nadlezne
    kako u skoli nema posla za ucitelja sa fakultetom a za asistente sa srednjom skolom ikursom ima
  • Mina

    25.12.2013 11:52
    Ko im kriv kada se nisu ugledali na stranačke i koalicione kolege u JKP-ovima pa da ostave prazna mesta u delovodnicima!
  • 25.12.2013 11:18
    to "trenutno zapošljavaju horde "traje li traje,li traje, li traje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.