Bačević: Greška u prevođenju o visini kineskih investicija

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević objasnio je danas da je do slučajne greške u njegovoj izjavi o potencijalnim kineskim investicijama u visini od deset hiljada milijardi evra došlo zbog nesaglasja engleskog i srpskog numeričkog sistema.
Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević objasnio je danas da je do slučajne greške u njegovoj izjavi o potencijalnim kineskim investicijama u visini od deset hiljada milijardi evra došlo zbog nesaglasja engleskog i srpskog numeričkog sistema.

Ministar je u saopštenju naveo da je nakon njegove izjave Tanjugu bilo različitih tumačenja u javnosti, i da je tačno da je on tom prilikom naveo da NR Kina planira da u narednih petnaestak godina investira deset hiljada milijardi evra u 16 država Centralne i Istočne Evrope.

"Ovaj podatak sam izneo na osnovu prevoda prevodioca na sastancima koje sam imao u NR Kini", naveo je Bačević i dodao da zbog nesaglasnosti srpskog i engleskog numeričkog sistema, kada prevodimo cifre, mi bilion zovemo milijarda, trilion zovemo bilion itd, i da je nažalost prevodilac bilion sa engleskog preveo doslovce na srpski: hiljadu milijardi.

A to bi na engleskom jeziku bio trilion, poziva se ministar u saopštenju na informaciju iz Ministarstva finansija i ovlašćenog prevodioca.

"Žao mi je što je moja interpretacija zlonamerno tumačena. Nažalost, to ima veze sa onima koji su protiv svake investicije u Srbiji, a posebno ako dolaze sa istoka Planete. Ne mogu da ne primetim da se na sličan način, u istim medijima i od istih ljudi, zlonamerno tumače i osporavaju druge investicije sa istoka, kao što su Južni tok, kanal Morava, ili investicije iz Emirata ili Katara, Azerbejdžana...", navodi Bačević.

Uz komentar da ljudi koji rade ponekad i pogreše, Bačević je dodao da njegova izjava, ipak, "nije nanela nikakvu štetu ni Kini, ni Srbiji, a nisam potpisao ni jedan štetan ugovor za našu zemlju".

  • perica-m

    09.01.2014 14:01
    Penzija
    Podnesi zahtev za penziju !
  • alisa

    09.01.2014 13:24
    Da je i grška,g.Bačeviću kao ministar morali ste to primetiti. Izvinite ,ali trebalo bi da znate koliki je budžet tih država, odmah bi vam bilo jasno da nema logike. Vi mislili velika Kina - veliki novci. Malo sutra Bačeviću. Niste vi dorasli funkciji koju obavljate.
  • Sergej

    09.01.2014 12:17
    ko radi taj i gresi. po meni nista strasno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.