Zbirke zadataka za osmake u prodaji krajem januara

Tri zbirke zadataka iz kojih će osmaci moći da se pripremaju za malu maturu biće u prodaji krajem januara i za njih će roditelji ukupno morati da izdvoje 560 dinara.
Tri zbirke zadataka iz kojih će osmaci moći da se pripremaju za malu maturu biće u prodaji krajem januara i za njih će roditelji ukupno morati da izdvoje 560 dinara.

"Prema preliminarnom dogovoru sa Prosvetnim pregledom koji štampa tri zbirke za osmake, zbirka iz matematike će koštati 160 dinara, iz srpskog jezika 270 i zbirka namenjena pripremi za kombinovani test 130 dinara", kaže za "Blic" Dragan Banićević, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja koji je pripremao ove zbirke.

Na završnom ispitu neće biti istovetni zadaci kao u zbirkama, jer će ove godine na maloj maturi biti samo nepoznati zadaci. To znači da će zbirke pomoći maturantima da obnove gradivo i da provere znanje, ali ne mogu očekivati da takve zadatke dobiju i na testu.

Shodno završnom ispitu na kome će blizu polovine zadataka biti oni sa osnovnog nivoa (lakši zadaci), ista koncepcija biće i u zbirkama. Najmanje će biti zadataka sa naprednog nivoa (najteži zadaci).

"Zbirke iz matematike i srpskog jezika su dopunjena i prerađena izdanja zbirki koje su objavljivane prethodnih godina. Treća zbirka se odnosi na kombinovani test. Zadaci za ovu treću zbirku su odabrani u skladu sa programom završnog ispita koji je u decembru usvojio Nacionalni prosvetni savet. Zbirka sadrži pitanja i zadatke iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije koji se odnose samo na one standarde koji predviđeni programom završnog ispita za 2013/2014. godinu. U skladu sa tim približno polovina ukupnog broja zadataka u zbirci iz prirodnih i društvenih nauka odnosi se na osnovni nivo", objašnjava Banićević.

Podsetimo, mali maturanti ove godine će na završnom ispitu imati tri testa - po jedan iz maternjeg jezika i matematike i treći koji će obuhvatiti gradivo iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije. Test iz maternjeg jezika i matematike nosiće po 16 bodova, dok će treći test vredeti osam bodova. Uspeh od šestog do osmog razreda nosiće 60 bodova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.