DS i SNS zajednički o Statutu Vojvodine

Srpska napredna stranka spremna je da razgovara sa demokratama o rešavanju pitanja Statuta Vojvodine, izjavio je danas funkcioner SNS Nikola Selaković.
Srpska napredna stranka spremna je da razgovara sa demokratama o rešavanju pitanja Statuta Vojvodine, izjavio je danas funkcioner SNS Nikola Selaković.

Selaković je Tanjugu rekao da SNS u tom smislu prihvata incijativu potpredsednika DS Miodraga Rakića da kao država, ali i stranka, i mimo tehničke radne grupe koja se bavi tim pitanjem, razgovara sa DS o Statutu te pokrajine.

"SNS kao trenutno najača državotvorna snaga na političkoj sceni Srbije spremna je da razgovara sa DS o rešavanju pitanja Statuta AP Vojvidine i u tom smislu prihvatamo inacijtivu potpredsednika DS Rakića da kao država, ali i stranka i mimo tehničke radne grupe koju je formirala Skupština Vojvodine razgovaramo sa DS o pitnaju Statuta pokrajine i njegovom rešavnaju", rekao je Selaković, koji je i ministar pravde.

Rakić je u autorskom tekstu u današnjoj "Politici", između ostalog, naveo da je pitanje Vojvodine suštinsko pitanje autonomije, koje mora biti rešeno političkim dogovorom ukoliko se želi postići stabilno i dugoročno rešenje.

"Može li se rešiti pitanje Statuta Vojvodine bez dijaloga sa SNS ili bez dijaloga sa DS u drugom slučaju. Pitanje Vojvodine je suštinsko pitanje autonomije koje mora biti rešeno političkim dogovorom ukoliko želimo stabilno i dugoročno rešenje", rekao je Rakić i dodao da DS mora svakodnevno raditi na tim pitanjima bez obzira na to da li je SNS u ovom trenutku spremna da donose i po njih teške političke odluke.

Rakić je naveo i da je pred DS lažna dilema i lažna tema formulisana u pitanju hoće li biti politički partner SNS-a u vlasti, kao i da jedini politički blok koji može omogućiti modernizaciju Srbije naprednjacima i njenom lideru Aleksandru Vučiću jeste - DS .

"Demokratska stranka predstavlja i dalje modernizacijsko jezgro Srbije i da bi mogla da realizuje svoje ideje nužno je da se nađe način da u svom projektu mobilizuje i onaj deo političkog društva koji je okupljen u okviru SNS-a i politički se personalizuje u Aleksandru Vučiću", piše Rakić.

On je ocenio da Vučić nema u sadašnjoj koaliciji saveznika za svoj politički projekat modernizacije Srbije i da ga mora potražiti na drugoj strani, jer "jedini politički blok koji mu to može omogućiti jeste DS".

"Zato ponuda za politički dogovor ne znači samo, kao u slučaju drugih stranaka, povećanje broja rezervnih političkih igrača", ističe Rakić.

Potpredsednik DS smatra da bi politička agenda DS - pored prioriteta koje je od nje "preuzela Srpska napredna stranka" - Evropa i Kosovo - trebalo da počiva na tri prioriteta, a to su jačanje državnosti, demokratije i unapređenje pravne i političke kulture društva.

On navodi da je prvi prioritet državnost i ističe da "treba naglasiti da je državnost garant poretka, jer norme pravne države ne mogu biti primenjene u haosu". Za drugi prioritet, demokratiju, Rakić piše da se ona nalazi na zastavi Demokratske stranke, da o njoj danas niko ne govori, a da je DS njen branilac i garant.

"Ona nije samo pitanje proceduralne legitimnosti, već i prava ljudi na dostojan žzivot i poverenja u građane", navodi potpredsednik DS-a.

"Treći imperativ jeste stvaranje ambijenta za raspravu o temeljnim pitanjima srpskog društva koji bi omogućio razvoj i unapređenje pravne i političke kulture društva", smatra Rakić.

  • Scotch Bonnet

    17.01.2014 10:06
    Vojvodini treba ustav
    Nama u Vojvodini ne treba statut!

    Pogotovo ne od DS-a i SNS-a

  • ZoranNS

    16.01.2014 14:20
    Ako SNS i ovo uradi, i to bolje od DS
    Ako SNS i ovo uradi, i to bolje od DS, šta će nam DS ponuditi na sledećim izborima, nema EU, Kosovo se rešava, korupcija i Ćuruvija u toku, sve se nadam jednoj Vojvođanskoj partiji, da imam za koga da glasam, jedni su mi radikali drugi nesposobni, ni sebe da srede.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.