Uskoro zamena starih vozačkih elektronskim putem

Građani Srbije će uskoro moći da stare, papirne vozačke dozvole zamene za nove putem servisa elektronske uprave, rekao je danas šef Odseka za internet i vođa tima za razvoj elektronske uprave MUP-a Duško Sivčević.
Građani Srbije će uskoro moći da stare, papirne vozačke dozvole zamene za nove putem servisa elektronske uprave, rekao je danas šef Odseka za internet i vođa tima za razvoj elektronske uprave MUP-a Duško Sivčević.

Sivčević je kazao da MUP sa ostalim organima državne uprave radi na servisu koji će biti dostupan najverovatnije posle 1. marta kada Ministarstvo finansija i Uprava za trezor realizuju servis elektronske naplate poreza. Prema njegovim rečima uslov da neko aplicira iz kuće za tu uslugu je da ima ličnu kartu sa čipom, jer je tako moguće preuzeti osnovne biometrijske podatke koji su sastavni deo vozačke dozvole baš iz tog primarnog dokumenta.

Sivčević je najavio i da će se u Ministarstvu unutrašnjih poslova ove godine će se raditi na uspostavljanju elektronskog polaganja testova za vozačke ispite. "U skladu s restriktivnim budžetom, pokušaćemo da do kraje ove godine realizujemo barem osnovne delove tog projekta koji će isključiti štampanje papirnih testova i tako ubrzati i pojeftiniti čitav proces", rekao je Sivčević.

Sivčević je rekao da će elektronsko polaganje testova za vožnju omogućiti i posrednu zaštitu životne sredine, jer će se izbaciti upotreba papira, a time smanjiti i seča drveća. Precizirao je da će budući vozači na polaganju dobijati elektronsku kombinaciju testa.

Plan je da se pored ostalog elektronski proverava i da li instruktor ima važeću licencu, što će biti automatski proveravano u Agenciji za bezbednost saobraćaja, kao i da li je instruktor zaista zaposlen u
određenoj školi.

Sivčević je istakao da se elektronska uprava već pokazala isplativom i korisnom za veliki broj građana u slučaju produženja registracije motornih priključnih vozila na ovlašćenim tehničkim pregledima.

"Servis koji je uveden krajem 2012. godine, doprineo je da se prošle godine 28 odsto od ukupnog broja produženja registracija vrši na tehničkim pregledima, što znači da je nešto manje od 400.000 građana koristilo tu uslugu i nije dolazilo na šaltere MUP-a", rekao je Duško Sivčević.


  • 10.02.2014 23:58
    http://www.peticije24.com/necu_da_platim_novu_vozacku_dozvolu_dok_stara_vazi
  • Zoran

    10.02.2014 23:46
    Anonimuse, Ali oni brinu
    Oni brinu da se tamo negde u Švedskoj, Norveškoj, Brazilu ili Tanzaniji seče manje drveta!
    i tako naš MUP će sačuvati kišne šume Amazonije.
  • 10.02.2014 20:29
    Pronicljivo
    sva obećanja idu do 16-to marta. Zašto???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija