Ponavlja se suđenje za šverc cigareta

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je Siniša Stojčić bio osuđen na pet godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je tokom devedesetih švercovala cigarete, a šest pripadnika grupe osuđeno na kazne zatvora od jedne do tri godine i naložio da se suđenje ponovi.
Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je Siniša Stojčić bio osuđen na pet godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je tokom devedesetih švercovala cigarete, a šest pripadnika grupe osuđeno na kazne zatvora od jedne do tri godine i naložio da se suđenje ponovi.

Sud je, međutim, potvrdio deo presude Specijalnog suda kojom su oslobođeni optužbi nekadašnji pomoćnik ministra policije Stojan Mišić i bivši načelnik SUP Niš Radisav Gvozdenović.

U obrazloženju odluke, koja je objavljena na sajtu Apelacionog suda se navodi da je ukinuti deo prvostepene presude donet uz bitnu povredu odredbi krivičnog postupka, jer je izreka protivrečna obrazloženju u pogledu oblika saučesništva Dejana Milenovića, Mihalja Kertesa, Petra Milenkovića, Zdravka Hristova, Nebojše Nikolića i NenadaŽ Živadinovića.

Sud takođe nije konkretizovao oblik krivice svakog od okrivljenih u odnosu na preduzete radnje, smatra Apelacioni sud i dodaje da je izreka presude protivrečna razlozima u pogledu utvrđene sadržine carinskih deklaracija, a u odnosu na pisanu dokumentaciju u spisima predmeta.

Pore toga, prvostepeni sud je prekoračio optužbu unoseći element namere kao posebnog subjektivnog odnosa prema radnjama izvršenja krivičnog dela što optužnicom Stojičiću nije stavljeno na teret.

U osporenoj presudi se kao organizator pominje i Stojčićev brat - tadašnji zamenik ministra unutrašnjih poslova, policijski general Radovan zvani Badža, jer je zloupotrebnom službenog položaja sprečavao da bude otkriven šverc duvana, ali protiv njega postupak nije vođen jer je u međuvremenu ubijen.

Radovan Stojičić Badža je ubijen 11. aprila 1997. godine u restoranu "Mama mia" u Beogradu, više godina pre pokretanja istrage u tom slučaju, a to ubistvo do danas nije rasvetljeno.

Ponovo će se suditi nekadašnjem direktoru Savezne uprave carina Mihalju Kertesu, kome se danas izrečena presuda kojom su odbijene optužbe protiv njega za iznošenje državnog novca na Kipar, kao i njegovom savetniku Petru Milenkoviću. Na optužnici su i vlasnik sokobanjske firme "Deks" Dejan Milenović, bivši pripadnik ekipe vanrednih mera kontrole Carine Nebojša Nikolić, bivši načelnik SUP Zaječar Nenad Živadinović kao i Zdravko Hristov.

Svi su optuženi da su zloupotrebom službenog položaja učestvovali u švercu duvana od 1996. do 1998. godine i pribavili protivpravnu imovinsku korist od 9,9 miliona dinara.

Optužnica tereti braću Stojičić da su organizovali kriminalnu grupu koja je od 1996. do 1998. godine preko Sinišinog preduzeća "R 5 kompani" uvozila cigarete uz pomoć zaposlenih u Carini, koji su im omogućavali da robu uvezu bez carinskog evidentiranja.

Pomoć je pristizala i od policijskih čelnika koje je, kako se navodi, organizovao Radovan Stojičić, tadašnji general srpske policije i načelnik javne bezbednosti, a njihov zadatak je bio da sprečavaju bilo kakvu kontrolu poslovanja preduzeća njegovog brata.

Cigarete su, prema optužnici, lažno deklarisane kao toalet papir, kako bi bile unete u zemlju. Krijumčarenje se, prema onome što je poznato, odvijalo preko graničnog prelaza Vrška čuka, a završavale su u privatnim magacinima Stojčićeve firme. Odatle su rasturane po gradovima Srbije, uglavnom za uličnu prodaju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.