Radnicima fabrike vagona obećana dva minimalca

Zaposlenima Fabrike vagona Kraljevo (FVK) koji protestuju, biće isplaćene minimalne zarade u februaru i martu, rekao je predsednik štrajkačkog odbora Nenad Terzić.
Zaposlenima Fabrike vagona Kraljevo (FVK) koji protestuju, biće isplaćene minimalne zarade u februaru i martu, rekao je predsednik štrajkačkog odbora Nenad Terzić.

Na pitanje o eventualnom obustavljanju blokade pruge u Kraljevu, Nenad Terzić je izjavio da o tome treba da večeras razgovara s radnicima koji učestvuju u blokadi.

Terzić je jutros, pošto su radnici blokirali železničku prugu kod Kraljeva, bio na sastanku u Ministarstvu privrede u Beogradu gde mu je, kako je rekao, rečeno da je FVK potrebna državi. Po povratku u Kraljevo Terzić je rekao da mu je u Ministarstvu najavljen socijalni program koji će doneti država, što znači da će ko bude želeo, moći da napusti FVK.

Uz to, rad uprave tog preduzeća preispitaće komisija formirana u Ministarstvu privrede da bi se "ispitao sav prispeli novac u fabriku tokom poslednje tri godine".

Terzić je preneo da je u Ministarsvu privrede rečeno da će se potpisati memorandum o opstanku FVK, i da će predstavnici radnika prisutvovati razgovorima pre potpisivanja. Ali, "ništa ne može da se obavi dok je Vlada u tehničkom mandatu jer moraju biti doneti zakoni po kojima će se postupati, a ni zdarvstvene knjižice ne mogu biti overene bez donošenja određenih uredbi", rekao je predsednik Štrajkačkog odbora FVK.

Radnici su se jutros okupili ispred kruga fabrike, kako bi dobili dalje instrukcije oko nastavka protesta na ulicama Kraljeva koji traju već nedelju dana, a zatim se uputuli na blokadu pruge, što je novina u njihovim dosadašnjim protestima.

Pre toga delegacija se sastala sa gradonačelnikom Kraljeva Draganom Jovanovićem, koji im je obezbedio vozilo i zakazao sastanak sa ministrom.

Otkazano pet vozova

Železnice Srbije su zbog ove blokade pruge u prethodna tri sata otkazale pet putničkih i teretnih vozova. Pruga je oko sedam sati blokirana na putnom prelazu i u prekidu je železnički saobraćaj na relacijama Kraljevo-Čačak i Kraljevo-Zvečan-Kosovska Mitrovica Sever.

Nenad Terzić rekao je ranije danas da će pruga biti blokirana po ceo dan, ali da ne isključuje mogućnost blokade i drumske raskrsnice u Kraljevu, koja takođe vodi prema Raškoj i Čačku.

"Nakon ostavke kompletnog menadžmenta Fabrike vagona, Štrajkački odbor predložio je da zastupnica kapitala Marija Savković preuzme vođenje fabrike do stabilizacije situacije, a istovremeno ćemo zahtevati da se preispita dosadašnje poslovanje", rekao je Terzić.

Kompletan menadžment Fabrike vagona, na čelu sa direktorom Zoranom Bogdanovićem, u subotu je podneo ostavku.

Štrajkači zahtevaju isplatu između 18 i 20 zarada, overu zdravstvenih knjižica i povezivanje radnog staža za poslednje tri godine. Radnici su u štrajku poslednjih osam meseci, a za to vreme nisu dobili ni dinara. Inače, blokade saobraćajnica u Kraljevu počele su pre nedelju dana.

Kako su predstavnicima srpskih železnica u Kraljevu rekli radnici tih fabrika, oni će na putnom prelazu ostati do daljnjeg.

  • janko

    11.02.2014 07:06
    izbori
    legalna kupovina glasova

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija