Štrajk upozorenja zdravstvenih radnika u ponedeljak

Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost" najavio je danas da će u ponedeljak 10. marta u svim zdravstvenim ustanovama biti održan jednočasovni štrajk upozorenja od 12 do 13 sati.
Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost" najavio je danas da će u ponedeljak 10. marta u svim zdravstvenim ustanovama biti održan jednočasovni štrajk upozorenja od 12 do 13 sati.

Predsednik tog sindikata Zoran Ilić kaže da zdravstveni radnici traže ukidanje solidarnog poreza, ali i da se preispita odluka zabrane zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama u naredne dve godine.

"Mi smo od početka upozoravali vladu i ministarstva zdravlja i finansija da će uredba o oporezivanju zarada u javnim službama i zabrana zapošljavanja uzrokovati poremećaj u zdravstvenom sistemu", rekao je Ilić.

On je dodao da je taj sindikat pokrenuo postupak ocene ustavnosti solidarnog poreza i zatražio da se oporezivanje ukine do donošenja odluke Ustavnog suda.

Ilić kaže da će štrajk upozorenja biti organizovan u 134 zdravstvene ustanove gde taj sindikat ima članstvo, kao i da će u njemu učestvovati 20.000 članova tog sindikata.

Od naredne nedelje, kako kaže, počeće pregovore sa ministarstvom zdravlja o ovim, ali i drugim pitanjima koja muče zaposlene u zdravstvu. Ukoliko se ne postigne dogovor on nije isključio mogućnost radikalizacije protesta posle izbora kada, kako kaže, budu znali sa kim mogu da pregovaraju.

  • 07.03.2014 09:51
    Solidarnost jeste visoka nivo humanog razmišljanja
    Država Srbija ima veliki deficit u budžetu, uzima (međunarodne,...) kredite za isplatu plata i penzija. Ostali građani Srbije jesu uvek solidarni kada su upitanju medicinsko osoblje. Školovanje medicinskog osoblja plaćaju svi građani (srednje škole, fakultete,...), slecijalizaciju lekara plaćaju svi građani (budžetski korisnici - bolnice, domovi zdravlja,...), izradnju i obnovu bolnica i zdravstenih ustanova u kojima se leče bolesnici, a rade lekari plađaju građani kroz porez (svaki dan kada kupite neki proizvod odlazeći u prodavnicu - PDV, deo novca odlazi zdravstvu, obrazovanju, ....), razne fondacije, SMS poruke, ... plate zaposlenih u zdravstvu plaćaju svih građani, itd. Nazvan solidarni porez jeste preraspodela ograničenih sredstava budžeta Republike Srbije, iznos preko 60.000,00 dinara se oporezuje 20%. Iznos od 20% "odlazi" u budžet republike Srbije i ista sredstva se opet koriste za plate medicinskog osoblja i rad zdravstvenih ustanova, jer država Srbija ima veliki budžetski deficit i nema mogućnost preraspodele finansijskih sredstav na kratak rok. Želim isto da napomenem da Srbiji u pružanju zdravstvenih usluga i dalje najgora u Evropi (korupcija, mito, neefikasnost,..) delimično je to zbog loše politike, rukovodilaca, nedostatka dijadnostičkih aparata, a delom zbog samih zdravstvenih radnika.
  • Neko

    06.03.2014 23:06
    Ono što je zaista neverovatno je da mnogi u ovoj zemlji razmišljaju kao Torbica - "Nama to pripada"

    Šta vam bre "pripada", kakve "grčke" plate i evropski standard ? Kako bre ne možete da shvatite da je ovo siromašna zemlja, a da ste sav standard koji ste "dostigli" u poslednjih 10 godina dobili od kredita koje je zemlja uzimala. Sada tih kredita više nema i vreme je za istinu - biće para koliko ih zemlja ima..a to je malo, vrlo malo. E to vam "pripada".

    Over & Out
  • 06.03.2014 15:29
    U ovoj zemlji se ne isplati konkretno raditi kao medicinska sestra . Bila sam danas u poseti rodjaci u bolnici. Baka zeli da odnesem za 8. mart svakoj sestri cvet. Baka je zadovoljna negom I sledece nedelje ce biti pustena kuci. Da bih znala koliko karanfila da kupim,raspitala sam se koliko sestara ima u smeni. 4 sestre na celom odeljenju. Baku hrane,presvlace,daju uredno lekove I stvarno trce iz sobe u sobu. Da,slobodan krevet je " premija",stvarno ga nema.Postaljina je cista I stalno se menja. Ne znam kolika im je plata,ali ono sto sam videla,sta sve rade,nema svako " stomak" za to,svaka im cast I za svaku pohvalu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.