Mladi u Srbiji piju duplo više od svojih vršnjaka u Evropi

Prvo piće mladi u Srbiji popiju sa 13 godina, svaki deseti lečeni alkoholičar je mlađi od 30 godina, a mladi u piju duplo više nego njihovi vršnjaci u Evropi, poklazala su nedavno sprovedena istraživanja.
Prvo piće mladi u Srbiji popiju sa 13 godina, svaki deseti lečeni alkoholičar je mlađi od 30 godina, a mladi u piju duplo više nego njihovi vršnjaci u Evropi, poklazala su nedavno sprovedena istraživanja.

Sklonost ka kombinovanju više vrsta alkoholnih pića, brzo ispijanje i takmičenje ko više može da popije alkohola, pijenje više dana bez pauze - samo su neki od oblika opijanja kod mladih, navodi se u saopštenju Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti.

Direktor te ustanove dr Aleksandar Vujošević napominje da ovakvi obrasci konzumiranja alkohola mogu vrlo brzo dovesti do izrazito teških fizičkih i psihičkih posledica, među kojima su bolesti jetre, oštećenja pankreasa i pojava dijabetesa, ali i oštećenja srčanog mišića, krvnih sudova, nervnog sistema i mozga.

"Kako istraživanja pokazuju, više od 40 odsto mlađih od 16 godina u Srbiji se jednom ili više puta napilo, dok je više od 90 odsto probalo alkohol. Upravo iz ove grupe se regrutuju zavisnici od alkohola, a tome u prilog govori i činjenica da je svaki deseti lečeni alkoholičar mlađi od 30 godina”, navodi Vujošević u pisanoj izjavi medijima.

Pogrešni kulturološki obrasci predstavljaju posebno veliki problem, naglasio je on, čak 76 odsto mladih je pilo kod kuće, a najčešće su ih poslužili upravo roditelji ili neko iz bliže porodice, tako da mladi u Srbiji piju dvostruko više nego njihovi vršnjaci u Evropi.

  • Rale

    06.03.2014 18:11
    Nadoknade oni to sve kad odu na more.. npr u Grcku ili kad dodju kod nas na EXIT festival
  • Dejan

    06.03.2014 17:50
    @ Podbarac 46
    Već viđeno (prohibicija u SAD). To može samo da dovede do masovne ilegalne proizvodnje alkohola i to onog lošeg kvaliteta, sa metanolom, od koga se slepi i umire.
    Doduše, ionako nam je 3/4 društva ili slepo (kod očiju), ili zaslepljeno ksenofobijom ili na umoru...
  • cuga

    06.03.2014 16:52
    bolje biti pijan...
    ...nego star

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija