Šreder: Bombardovanje Srbije bilo kršenje međunarodnog prava

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izjavio je da ono što se dešava na Krimu jeste kršenje međunarodnog prava i priznao da je i napad NATO na Srbiju 1999. godine bio, takođe, kršenje međunarodnog prava.
Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izjavio je da ono što se dešava na Krimu jeste kršenje međunarodnog prava i priznao da je i napad NATO na Srbiju 1999. godine bio, takođe, kršenje međunarodnog prava.

"Ono što se događa na Krimu je kršenje međunarodnog prava", rekao je Šreder u Hamburgu na jednom skupu nedeljnika "Cajt", ne želeći pritom da kritikuje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Šreder je, međutim, rekao da je on kao nemački kancelar u jugoslovenskom konfliktu kršio međunarodno pravo."Tamo smo mi poslali naše avione...na Srbiju i zajedno sa NATO snagama bombardovali jednu suverenu državu, a da pri tom nije postojala odluka Saveta bezbednosnti UN...", rekao je Šreder i naglasio da je on zato oprezan sa "podizanjem kažiprsta" i da se u oba slučaja formalno radi o povredi Povelje UN.

Šreder je pokazao skepsu, kada su u pitanju motivi bivšeg šefa ukrajinske vlade Julije Timošenko i, ukazujući da se ne zna kakve materijalne interese ona ima, upozorio na postoji opasnost da novčana pomoć, za koju se on zalaže, ode pogrešnim kanalima.

U ukrajinskoj krizi Šreder je ponovo kritikovao Evropsku uniju i rekao da vođstvo Evropske komisije nije shvatilo da je Ukrajina jedna kulturološksi podeljena zemlja.

"Pitam se da li je bilo ispravno jednu kulturološki podeljenu zemlju, kao što je Ukrajina, staviti pred alternativu - sporazum o asocijaciji sa EU ili carinska unija sa Rusijom", rekao je Šreder.

  • 10.03.2014 10:55
    Koji je on već po redu
    Kada odem sa funkcije i više me niko ni zašta ne pita, ajde bar malo da operem savest. A i malo publiciteta ne škodi.Možda se vratim iz "mrtvih". Pa onda sve iz početka. Grešim, nema to veze sa savešću, da je imao savesti ne bi slao avione.
  • janko

    10.03.2014 10:54
    @crnocrnocrveni
    a kada ce serBendama doci ... da su raz..bali moju YUGU i okupirali moju VOJVODINU
  • licemerje

    10.03.2014 10:51
    i strah od zamerki Rusije
    U redu, priznao je.

    To je zapad koji poštuje sve zakone za razliku od nas divljaka.

    Koje su onda posledice za takvo kršenje zakona, normi ponašanja i osnovnih kriterijuma ljudskosti?

    Hajde po zakonu, makar i njihovom!

    Nije ni malo čudno što Austrija i Nemačka ovo ne zameraju Rusima! Svakako su pametniji od nas, pa onda treba razmisliti, ili biti budala ispranog mozga? Svako ima svoj izbor!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.