Prodaju nam 150.000 tona crkotina godišnje

Oko 300 miliona evra godišnje obrne se na crnom tržištu prodaje mesa uginulih životinja, koje nelegalnim putevima završi u mesarama.

 

Oko 300 miliona evra godišnje obrne se na crnom tržištu prodaje mesa uginulih životinja, koje nelegalnim putevima završi u mesarama.

"Od oko 250.000 tona ukupnog otpada uginulih životinja, godišnje se u Srbiji bar 150.000 vrati u hranu. Ako uzmemo cenu od samo dva evra po kilogramu, koliko košta sirovina u proizvodnji pašteta, pljeskavica i drugih proizvoda, dolazimo do cifre od 300 miliona evra godišnje, koji se okreću u ovom biznisu. Sve je to omogućeno neprimenjivanjem usvojenih zakona", kaže za "Blic" Serž Ame, direktor belgijske fabrike "Zelena". Ta fabrika je u Inđiji prošle godine pokrenula drugu fabriku "Energozelena" za bezbedno uklanjanje životinjskog otpada.

Meso uginulih životinja opasno je i za ljudsku i za ishranu životinja. "Nažalost, to se dešavalo, desilo se i dešavaće se zbog loše kaznene politike. Ja bih to kvalifikovao kao pokušaj ubistva", kaže dr Saša Stokić, predsednik UO Veterinarske komore Podunavskog okruga. On objašnjava da je pravilo da životinji u trenutku klanja moraju da rade životne funkcije. Čak i tada, ako se ne uklone unutrašnji organi u roku od pola sata, nije za ljudsku ishranu.

Belgija je, zbog nepoštovanja bilateralnog sporazuma, tužila našu zemlju i Srbija ima rok od nekoliko meseci da počne da primenjuje Zakon u oblasti bezbednog uklanjanja životinjskog otpada. Suočena sa međunarodnom arbitražom i odštetom, Vlada Srbije formirala je radnu grupu i kao rezultat toga je hapšenje Nebojše J. u Velikoj Plani, vlasnika mesare kod koga je zaplenjena tona mesa uginulih krava i konja.

Zakoni koji regulišu ovu oblast postoje desetak godina i usklađeni su sa evropskim. U Srbiji su postojale tri fabrike za neškodljivo uklanjanje otpada, ukupnog kapaciteta 20.000 tona.

"Dobili smo punu podršku Vlade Srbije da napravimo fabriku, ali onog momenta kada je pogon i to kapaciteta 150.000 tona, umesto dosadašnjih samo 20.000, pokrenut, naišli smo na ogroman otpor i sprečavanje da dođemo do otpada na tržištu. Mi smo naša saznanja prijavili policiji, smatrajući da je reč o narušavanju zdravlja cele nacije, pa i narušavanju ugleda države. Pod znakom pitanja biće i pregovori o pridruživanju EU ako se ovaj problem ne reši", upozorava Serž Ame.

  • 10.03.2014 14:28
    Godo
    Koliko se ja sećam u srbiji je proizvodnja negde oko pola miliona tona svih vrsta mesa. Verovatno je podatak od 150 hiljada tona proizvoljan jer bi to značilo da svaka treća životinja ugine, što je priznaćete glupost. Proverite ove podatke...
  • 10.03.2014 13:43
    pa zasto Zlatiborac ne moze da izvozi meso vec 10 godina iako ima dozvolu?Pa zato sto nema sertifikat o poreklu mesa!Ni jednu kravu,tele nije otkupio od komsija u ataru nikada...sve preradjuje meso sumnjivog kvaliteta.po paprenim cenama.Ali dok ima ovaca ima i sisanja...
  • Scotch Bonnet

    10.03.2014 10:47
    Narod ko stoka
    A narod cuti,jede i zaliva sa mlekom punim aflatoksinom. Toliko o svesti gradjana ove nazovi drzave Srbije.

    Optuzite NATO za porast kancerogenih oboljenja u Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija