Osam godina od smrti Slobodana Miloševića

Osam godina od smrti bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića navršava se 11. marta.
Osam godina od smrti bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića navršava se 11. marta.

Milošević je umro u pritvoru Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju 11. marta 2006, a posmrtni ostaci dopremljeni su iz Haga u Beograd četiri dana kasnije, da bi njegovo telo 16. marta bilo izloženo u holu zgrade Muzeja "25. maj" u okviru muzejskog kompleksa na Dedinju.

Sahranjen je u dvorištu porodične kuće u Požarevcu, 18. marta 2006, uz zvuke Posmrtnog marša i ruske narodne pesme, ispraćen brojnim poštovaocima.

Milošević je u više navrata tvrdio da je neko u Hagu preduzimao "aktivne i smišljene korake" da uništi njegovo zdravlje i da su, s ciljem da se to prikrije, sudije tog suda odbile da mu dozvole da ode na lečenje na kardiovaskularnu kliniku u Moskvi.

Tadašnji glavni tužilac Tribunala Džefri Najs je tokom suđenja u više navrata tvrdio da Milošević manipuliše svojim zdravljem odbijanjem da sledi propisani lekarski režim. Najs je nekoliko godina kasnije izjavio, međutim, da je bilo političkih pritisaka na rad haškog suda, ali da je Milošević učinio sebi lošu uslugu kada je odlučio da se brani sam.

Milošević je rođen 20. avgusta 1941. u Požarevcu, gde je završio gimnaziju, a diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, 1964. godine.

Maja 1989. izabran je za predsednika Predsedništva tadašnje SR Srbije. Na prvim višestranačkim izborima, decembra 1990, izabran je za predsednika Srbije. Prethodno, na osnivačkom kongresu Socijalističke partije Srbije, 27. jula iste godine, postao je prvi predsednik te stranke nastale ujedinjenjem dotadašnjeg Saveza komunista Srbije i Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije. Na čelu SPS nalazio se do smrti.

Na prevremenim izborima, decembra 1992, ponovo je izabran za predsednika Srbije, a od 1997. do oktobra 2000. godine bio je predsednik Savezne Republike Jugoslavije. Milošević je predvodio delegaciju u kojoj su se nalazila po tri člana iz SRJ i Republike Srpske tokom mirovnih pregovora u Dejtonu (SAD), novembra 1995. godine, nakon kojih je decembra 1995. potpisao Dejtonski sporazum, kojim je uspostavljen mir u BiH. Period vladavine Slobodana Miloševića okončan je oktobra 2000. pobedom kandidata Demokratske opozicije Srbije Vojislava Koštunice na izborima za predsednika SRJ.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu objavio je 27. maja 1999. godine, tokom NATO bombardovanja Srbije (odnosno SRJ), optužnicu protiv Miloševića. Uhapšen je 1. aprila 2001. a izručen Haškom tribunalu 28. juna iste godine.

  • Sara

    10.03.2014 22:54
    opozicionar
    Uvek sam bila opozicija , naročito njemu. Ipak kad pogledam unazad , bilo mi je bolje, bar je posao bio siguran, otkazi nisu pljuštali...
  • Nisam nikad glasao za njega

    10.03.2014 19:34
    ali
    verujem da su mu namerno dosli glave u Hagu.
    Citao sam redovno, iz inostranstva, bbc vesti na engleskom dok su izvestavali sa sudjenja. Kada je tuzba zavrsila svoj deo rocista (i kada je optuzeni trebao da izgleda crnji od samog djavola) u bbc www clanku je opisano da Milosevic ima, kako stvari stoje, 'upper hand'. Drugim recima da ima prednost u odnosu na tuzitelje!! Taj clanak verovatno jos uvek moze da se skine sa www.
    Posle je usledila odbrana, i nameravao je da pozove Blera, Klintona, ruse itd. Koliku bi tek onda prednost stekao da je odbrana kompletirana?
  • NS65

    10.03.2014 16:28
    Hm,
    Pa, dobro bi mi legla jedna hiperinflacija da se izvučem iz bule...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.