Srbija ne priznaje žrtve prisilne mobilizacije

Nevladina organizacija Vojvođanski građanski centar danas je predstavila projekat "Ukradena sloboda", o prisilnoj mobilizaciji u Srbiji 1990-ih godina, u vreme ratova u Hrvatskoj i BIH.
Nevladina organizacija Vojvođanski građanski centar danas je predstavila projekat "Ukradena sloboda", o prisilnoj mobilizaciji u Srbiji 1990-ih godina, u vreme ratova u Hrvatskoj i BIH.

"Dvadeset godina nakon prisilnih mobilizacija civilnog stanovništva izbeglog sa zaraćenih prostora, ovi događaji i njihove posledice gotovo da su potpuna nepoznanica za društvo u Srbiji i regionu. Oni koji su bili prisilno mobilisani, nisu priznati kao žrtve, niti je država Srbija učinila bilo šta u cilju priznanja njihove patnje", rekao je direktor Vojvođanskog građanskog centra Željko Stanetić.

On je podsetio da su mnogi od onih koji su prisilno mobilisani 1995. godine, potom slani u takozvane pripremne logore i logore za obuku, gde su i mučeni i podvrgavani raznim oblicima psihičke i fizičke torture. Potom su ih slali na ratišta, a nekima se ni danas ne zna grob.

Stanetić je kazao da su prisilne mobilizacije u Srbiji uzele maha juna 1995. godine, kada su naročito izbeglice iz Krajine označene kao kriminalci i izdajnici, i kada je praktično otvoren "lov na ljude", tako da su odvođeni iz tramvaja, autobusa, na naplatnim rampama, tokom kontrole saobraćaja, iz studentskih domova, čak i sa maturskih proslava.

Projekat "Ukradena sloboda" deo je šireg projekta "Neispričane priče" koji je podržala američka fondacija NED. "To su veoma važne priče koje će se kad-tad ticati i mladih u regionu, ukoliko ne budemo razgovarali o tome", ocenio je Stanetić.

U okviru projekta, Vojvođanski građanski centar prikupio je izjave svedoka, članke, izveštaje, audio i video priloge o prisilnoj mobilizaciji.

  • starija sugrađanka

    11.03.2014 12:02
    rado Srbin...
    ...ide u vojnike...ne ponovilo se! nikad i nikom! mi smo jedna generalno glupa, nepismena i neobrazovana nacija, brzo zaboravljamo sve. pa i svoje heroje. niko normalan nije hteo da bude mobilisan, deca su se krila, mnogi su i stradali...čemu, kad vidimo sve ovo danas?! pri čemu kod nas NIKAD nije kraj, jer ovo je ovde Balkan:), uvek smrdi na neki rat. nikad sigurnosti! ko zna više od nekolicine ljudi koji su u tri generacije ostali na svom ognjištu, u istoj kući rađali se, sticali porodice i umirali? poznajem mnogo ljudi, ali takvi su retki. što više saznajem o istoriji, ratovima i politici kod nas, sve više uviđam beskrajni okean naših gluposti
  • pera

    10.03.2014 21:01
    Naručena stvar
    Ako je podržala američka fondacija onda je to za mene završena stvar!
  • Lalla

    10.03.2014 20:52
    uz svo postovanje,,,,,
    Srbija ne priznaje ni svoje gradjane;
    koji su mobilisani na "vojnu vezbu"sa koje se nije vracalo ziv,,,,
    a kada su se vratili;naisli su na unistene i rasprodate firme u kojima su bili zaposleni,a oni ostali bez radnog mesta i osnovnog prihoda za zivot,,,,,,,,,,,,,
    posto Srbija nije ucestvovala u ratovima devedesetih....
    pa tako od devedesetih nije donet Zakon kojim se regulisu prava veterana ...
    ne zna se broj veterana..
    a barata se sa brojkom od 400 000 do 700 000
    ne zna se ni broj suicida....
    a kako ne postoji Zakon....zvanicno i ne postoje i nemaju nikakva prava........
    za sredstva javnog informisanja postoje manje-vise u crnoj hronici...
    imajuci u vidu ove cinjenice;
    sta je za ocekivati od nekog ko nije za gradjanine Srbije,,,,,,,,,,,,,,,??????????!!!!!!!!!!!!,,,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija