Određen pritvor bivšoj ministarki, URS zgađen

Specijalni sud u Beogradu odredio je danas pritvor do 30 dana bivšoj ministarki za telekomunkacije i nekadašnjoj direktorki Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) Jasni Matić, i za još troje bivših rukovodilaca te agencije.
Specijalni sud u Beogradu odredio je danas pritvor do 30 dana bivšoj ministarki za telekomunkacije i nekadašnjoj direktorki Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) Jasni Matić, i za još troje bivših rukovodilaca te agencije.

Sudija za prethodni postupak im je na predlog tužilaštva za organizovani kriminal odredio pritvor zbog opasnosti da bi u toku istrage mogli da utiču na svedoke, izjavila je portparolka suda Dušica Ristić.

Osim Matićeve, u pritvoru su Božidar Laganin, Vesna Perić i Bojan Janković, koji su juče uhapšeni.

Tužilaštvo je protiv njih nakon saslušanja pokrenulo istragu zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja, za koje je zaprećena kazna zatvora od dve do 12 godina.

Oni se terete da su zloupotrebama u SIEPA od 2006. do 2013. godine, neosnovanim isplatama po osnovu "ugovora o nepostojećim autorskim delima" oštetili budžet Srbije za oko 120 miliona dinara, a za sebe i druga lica pribavili imovinsku korist od 90 miliona dinara.

Jasna Matić bila je direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza od 2004. do maja 2007. godine, Vesna Perić od maja 2007. do juna 2010. godine, Bojan Janković bio je zamenik direktora od 2007. do 2013. godine, dok je Božidar Laganin na mestu direktora bio je od jula 2010. do novembra 2013. godine.

Matićeva je za ministra za telekomunikacije u vladi Mirka Cvetkovića izabrana 7. jula 2008. godine, a isti sektor je, u svojstvu državnog sekretra za digitalnu agendu, pri ministarstvu kulture vodila i u rekonstruisanoj vladi, obrazovanoj marta 2011.

Prethodno je bila državni sekretar za ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, kao kadar G17 plus.

Bila je i specijalni savetnik potpredsednika vlade Miroljuba Labusa.

URS: Nikad ni dinar nismo dobili od SIEPA

URS je saopštio da ta stranka i G17 plus nikada nijedan jedini dinar nisu dobile od SIEPA ili zaposlenih u toj agenciji.

Predsedništvo Ujedinjenih regiona Srbije zgađeno je pojedinim medijskim pokušajima da se pod plaštom navodne borbe protiv korupcije i kriminala, bez ikakvih ozbiljnih dokaza ugrožava lični integritet i unapred osuđuju ljudi koji se nalaze ili su bili na nekom državnom položaju, na republičkom i lokalnom nivou, saopšteno je iz URS-a.

"Imajući u vidu ono što se moglo saznati o optužbama na račun bivših rukovodilaca SIEPA, sramotno je i paradoksalno da se ovim upravnim i prekršajnim sporom bavi institucija kao što je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, dok ozbiljni kriminalci slobodno šetaju Srbijom", poručuju iz URS-a.

Ta stranka zahteva da se istražni postupci koji se ovih dana vode protiv Branislava Jovanovića u Nišu i Jasne Matić u Beogradu, vrate u okvir redovnih postupaka, a osumnjičenima omogući odbrana sa slobode.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija