Zapad pritiska Srbiju oko krize na Krimu

Zapadne zemlje traže od da se Srbija pridruži članicama EU i uvede sankcije Rusiji zbog krize na Krimu, pišu "Novosti".
Zapadne zemlje traže od da se Srbija pridruži članicama EU i uvede sankcije Rusiji zbog krize na Krimu, pišu "Novosti".

Konkretno, od srpske vlade se traži da se u formi izjave pridruži Briselu i Vašingtonu u javnoj osudi Kremlja, ali i u formalnim potezima koje Evropa i Amerika budu preduzimale protiv vlasti ruskog predsednika Vladimira Putina.

Izvori lista tvrde da će vrhunac tog diplomatskog pritiska biti 31. marta, kada Aleksandar Vučić i Ivica Dačić u Briselu budu razgovarali sa visokom predstavnicom za evropsku bezbednost i saradnju Ketrin Ešton, u nastavku dijaloga s Prištinom. "Novosti" takođe navode i da zapadne diplomate ne žele, u slučaju drugog hladnog rata između Istoka i Zapada, da Srbija ima poziciju u kojoj bi njena ekonomija koristila sve prednosti specijalnih veza s Rusijom.

Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić izjavio je da Srbija neće preduzimati neprijateljske korake prema Rusiji i da to razume svaki građanin Srbije.

"Članstvo u EU je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i svakako će poštovati i izvršavati preuzete obaveze. Nije ovo izbor između istoka i zapada niti će se Srbija opredeljivati shodno tom obrascu", rekao je Mrkić. On je najavio da će nova vlada usvojiti i ubrzo objaviti svoje stavove o svim najvažnijim pitanjima.

  • Mile

    28.03.2014 20:36
    Rusija
    Neka pritiska, mi ynamo ko smo, I ko su naši viševekovni prijatelji
  • Pikaso

    28.03.2014 19:14
    Srbiji je dobrodoslo sto je za vreme krimske krize bila "tehnicka vlada", dok se ne formira nova vlada ovo vise nece biti aktuelna tema.
  • sanja

    28.03.2014 18:20
    verujem da ce Vucic naci nacin da "izbalansira" ovu situaciju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.