Otvara se još jedan prelaz ka Mađarskoj

Projektni partneri iz Srbije i Mađarske, uz finansijsku podršku EU, rade na stvaranju preduslova za otvaranje još jednog graničnog prelaza između dve zemlje.
Projektni partneri iz Srbije i Mađarske, uz finansijsku podršku EU, rade na stvaranju preduslova za otvaranje još jednog graničnog prelaza između dve zemlje.

Naime, u okviru IPA programa prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije, u okviru projekta vrednog preko 868.000 evra, sutra počinje rehabilitacija saobraćajnice koja povezuje Bajmok sa graničnim prelazom Bačalmaš, nakon ćega će se stvoriti uslovi da istoimeni granični prelaz radi non-stop.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai potpisao je danas ugovor vredan preko 90 miliona dinara sa direktorom preduzeća "Vojput", koje je u obavezi da izvrši rehabilitaciju ovog puta dužine šest kilometara u roku od 16 dana, dok će preduzeće "Suprojekt" vršiti nadzor radova.

Maglai je ocenio da je ovaj projekat jedan od značajnih u ovoj godini po pitanju ulaganja u infrastrukturu, dodavši da se time nastavljaju aktivnosti sprovedene kao u slučaju otvaranja novog graničnog prelaza Bački Vinogradi – Ašothalom.

"To je jedan od uslova da bismo kasnije mogli da realizujemo projekat izgradnje graničnog prelaza na našem delu teritorije, kao što je to već urađeno na delu Mađarske i da u dogledno vreme taj granični prelaz aktiviramo da bude otvoren od 0 do 24 sata i da to bude podsticaj ili preduslov da se ta kompletna regija naselja Bajmok, Tavankut, Aleksa Šantić, Pačir i Stara Moravica počnu ozbiljno razvijati", rekao je Maglai.

On je dodao da ovaj projekat maksimalno podržava i Mađarska, pošto je izgrađen novi prelaz na njihovoj strani, a delom je popravljena i infrastruktura, ocenivši da je Srbija u zaostatku i izrazivši nadu da će naši državni organi što pre realizovati izgradnju novog graničnog prelaza sa srpske strane.

"Po mom saznanju, lokacijska dozvola je već izdata, projektna dokumentacija je pri kraju, pare su iz IPA projeka obezbeđene i ja se nadam, ako ne ove, onda najkasnije sledeće godine na proleće će se izgraditi i granični prelaz na našoj strani", rekao je Maglai.

On je dodao da će time Subotica postati jedna od retkih lokalnih samouprava u Srbiji koja će na svojoj teritoriji imati tri ozbiljna granična prelaza.

  • MarioNS

    01.04.2014 06:25
    koridor 10
    mante se ljudi, ta zauzeti su svi sa gradnjom „koridora 10” i probijanjem tunela kroz Frušku goru... a izbori su prošli
  • 31.03.2014 23:39
    Dobro dosli ovi izbori u Madjarskoj samo zalivaju evrima...
  • Deks

    31.03.2014 19:10
    Neće se otvoriti "još jedan granični prelaz" već će postojeći malogranični prelaz Bajmok-Bačalmaš postati međunarodni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.