Nestašica petovalentnih vakcina

U apotekama u Srbiji u poslednjih nekoliko dana vlada nestašica petovalentne vakcine (Pentaxim i Infanrix) koje se daju deci kao zaštita od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B (HIB) i dečije paralize.
U apotekama u Srbiji u poslednjih nekoliko dana vlada nestašica petovalentne vakcine (Pentaxim i Infanrix) koje se daju deci kao zaštita od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B (HIB) i dečije paralize.

Roditelji dece koja su primila prvu dozu petovalentne vakcine u panici su gde da kupe još dve doze vakcine za revakcinaciju.

Kompanija GlaksoSmitKlajn, jedan od proizvođača petovalentne vakcine, saopštila je da je do nestašice došlo jer ove godine petovalentne vakcine za slobodnu prodaju nisu planirane, pošto je najavljeno da će se vakcinacija u 2014. godini sprovesti o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Predsednik privatnih apoteka Srbije Dragutin Rajevac rekao je da vakcine nema u apotekama, jer je nema u veledrogerijama. On kaže da im se svakodnevno javljaju roditelji koji su deci kupilu prvu dozu petovalentne vakcine i da se raspituju gde da kupe vakcinu za revakcinaciju.

"Jedino što mogu da savetujem roditeljima je da što pre nabave preostale dve doze, ukoliko je još u nekoj apoteci ostalo i da ih čuvaju u frižideru. Ukoliko je dete primilo petovalentnu vakcinu treba i da se revakciniše istom", objašnjava Rajevac.

Petovalentne vakcine ne mogu se pronađu ni u državnim apotekama u kojima su bile u slobodnoj prodaji.

Rukovodilac centra za informacije o lekovima Apoteke Beograd Milana Dučić rekla je da je u poslednjih nedelju dana pojačana potražnja za ovim vakcinama, a da ih u poslednja dva-tri dana nema na rafovima apoteka.

O trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje deca kao zaštitu od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence i dečije paralize u domovima zdravlja dobijaju tri vakcine, jednu Torlakovu i druge dve koje su preko Torlaka uvožene iz inostranstva.

Kako bi izbegli bockanja više puta i česte neželjene reakcije, poput povišene temperature, otoka, crvenila, većina roditelja do sada je kupovala petovalentne vakcine.

Petovalentna vakcina košta 3.700 dinara, a daje se u tri doze vakcinacija i revakcinacija što znači da je za zaštitu mališana od ovih bolesti potrebno oko 11.000 dinara.

Promenom kalendara vakcinacije, uvedeno je da se petovalentna vakcina nabavlja o trošku RFZO. Primena je trebalo da počne 1. janura, ali je pomerena za početak jula, da bi od RFZO stiglo obaveštenje da do kraja godine neće biti nabavke petovalentnih vakcina jer proizvođači ne mogu da ih isporuče zbog nestašice.

Proizvođači negiraju da postoji nestašica na svetskom tržištu i navode da je do nestašice vakcina u slobodnoj prodaji došlo jer ove godine vakcine za slobodno tržište nisu planirane pošto je najavljeno da će se vakcinacija u 2014. godini sprovesti o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja.

U saopštenju kompanije GlaksoSmitKlajn navodi se da bi blagovremeno raspisivanje tendera, koje poštuje rokove proizvodnje, transporta i atesta omogućilo proizvođačima da blagovremeno planiraju proizvodnju i organizuju se za učešće na tenderu.

"U većini zemalja gde poslujemo, isporuke za 2014. godinu su ugovorene na tenderima zaključenim do sredine 2013. godine. Ovo uključuje i višegodišnje tendere", naglašavaju u ovoj kompaniji.

Oni navode da su ukazivali na značaj blagovremenog raspisivanja tendera za vakcine koji bi trebalo da uzme u obzir vreme proizvodnje vakcina, koje u zavisnosti od vrste vakcine traje i po nekoliko meseci.

"Raspisivanje tendera početkom tekuće godine za isporuku odmah nakon zaključenja tenderskog procesa ne kreira mogućnost da se novouvedene vakcine u kalendar isporuče u roku koji je kraći od vremena proizvodnje", naglašavaju u ovoj kompaniji.

  • 02.04.2014 07:12
    dr
    Kao Boga vas molim, ne trujte decu bilo kojom vakcinom!
  • 02.04.2014 05:50
    Deca protiv administracije
    Otpustiti kompletnu administraciju bez obestecenja koja je zaduzena za ovo. Drugo optuziti ih za nemar prema deci.
    Direktori jer vam treba veca plata da se setite da narucite na vreme nesto za decu. Ne uce vas na mega trendu da razmislate unapred. Sta je nije krkanje u pitanju pa se niste setili. Dajte ime i prezime imbecila koji su ovo zakuvali.
    I podsetite me ko je ministar zdravlja.
  • dr

    01.04.2014 21:35
    Kao Boga vas molim,cuvajte svoju decu i dajte im Torlakovu vakcinu! Ne dozvolite da vam filuju decu otrovom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.