Godinama čekaju veštački kuk i koleno zbog nameštanja tendera

Zbog nameštanja tendera u Klinici za ortopedske bolesti Kliničkog centra Srbije, pacijenti čekaju i više od dve godine na ugradnju veštačkog kuka i kolena.
Zbog nameštanja tendera u Klinici za ortopedske bolesti Kliničkog centra Srbije, pacijenti čekaju i više od dve godine na ugradnju veštačkog kuka i kolena.

Skoro godinu dana u Klinici za ortopedske bolesti nije nabavljen nijedan veštački kuk i koleno, jer su im tenderi svaki put bili oboreni. Kako piše "Blic", tendere je poništavala Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, jer su oba puta bili favorizovani određeni ponuđači. Sada je raspisan i treći tender, u vrednosti od 45 miliona dinara, putem koga treba da se nabavi sve što je potrebno bolnici za godinu dana.

I ovoga puta moglo bi se desiti da javna nabavka bude stopirana upravo zbog favorizovanja određenih proizvođača. Ako se to bude desilo, već ionako predugačka lista čekanja mogla bi biti još duža.

"Oba puta zamerka Komisije bila je da je tehnička specifikacija napravljena tako da na nju može da odgovori samo jedan ili dva konkretna ponuđača, pa ispada da ih je Klinika unapred izabrala i tako onemogućila konkurenciju. Međutim, i pored preporuka Komisije, najnoviji tender je potpuno isti kao i dva prethodna", kaže izvor "Blica". U pitanju su dva proizvođača veštačkih kukova i kolena koji već dugo imaju dogovore sa mnogim ortopedima u Srbiji.

"U jednom slučaju izričito je napisano da su potrebni dvodelni kukovi. Obrazloženje je da ortopedi brže ugrađuju dvodelne od trodelnih, jer prevashodno rade sa starijim pacijentima. Međutim, svima je poznato da dvodelne kukove može da ponudi samo jedan ponuđač. Takođe, takvi kukovi se samo za pet sekundi brže ugrađuju od trodelnih, a pošto su zastareli, pacijentima je nakon njihove ugradnje noga kraća za sedam centimetara", objašnjava izvor "Blica".

Prof. dr Miljko Ristić, direktor Kliničkog centra Srbije, potvrdio je da su tenderi bili namešteni.

"Nakon žalbe, Komisija je intervenisala i ukazala da je od 14 tačaka 12 upućivalo na jednog ponuđača. Tako je bilo sa oba tendera. Zbog toga smo prošle godine morali da raspišemo hitnu nabavku, koju sam ja vodio. Tada u specifikacijama nisam naveo marke proizvoda i tender je završen u roku od pet dana", ističe Ristić.

On objašnjava da je najnoviji tender koji je raspisan veliki i da se nabavljaju kukovi, kolena i sav prateći materijal za godinu dana.

"Kriterijumi su sada morali da budu izmenjeni. Međutim, ukoliko neko od ponuđača ustanovi da se opet došlo do favorizovanja, treba da se žali", zaključuje Ristić.

Na listi čekanja za ugradnju kuka i kolena, po podacima od 3. marta, ukupno čeka 1.134 pacijenta. Najviše se čeka na ugradnju endoproteze kuka i kolena, a pojedini su na listi od juna 2007, a na redu su tek decembra 2015. godine.

  • member

    02.04.2014 07:56
    @anonimus
    ne namestaju lekari, vec rukovodstvo.

    misli malo glavom covece.
  • 01.04.2014 22:05
    Lekarima koji nameštaju tendere trajno zadraniti bavljenje lekarskim poslom! Neka idu lepo u trgovce. Naravno od toga neće biti ništa jer vrana vrani oči ne vadi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.