Inspekcija: Nevažeće diplome beogradskog DIF-a

Prosvetna inspekcija naložila je beogradskom Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja da proglasi nevažećim indekse i diplome studenata upisivanih od 2001. do 2005. na Višu trenersku školu, koju u to vreme fakultet nije imao pravo da organizuje.
Prosvetna inspekcija naložila je beogradskom Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja da proglasi nevažećim indekse i diplome studenata upisivanih od 2001. do 2005. na Višu trenersku školu, koju u to vreme fakultet nije imao pravo da organizuje.

Izveštaj sa nalazima inspekcije poslat je danas fakultetu i Senatu Univerziteta u Beogradu, rekao je načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić i naveo da fakultet ima rok od 30 dana da te "isprave" oglasi nevažećim.

Za sada je neizvesno da li će i u kojoj meri biti oštećeni studenti koji su dovedeni u zabludu da stiču diplomu šestog stepena. Većina njih se na osnovu te diplome zaposlila ili nastavila školovanje na akreditovanim ustanovama.

Tadašnju Višu školu upisalo je više od 2.000 studenata a diplomiralo njih 580.

Inicijator kontrole rada popularnog DIF-a, doc. dr Branko Gardašević je rekao da fakultet svim kandidatima u roku od 60 dana umesto diplome treba da izdata uverenja. Takođe, Senat Univerziteta u Beogradu u roku od osam dana treba da "utvrdi validnost upisa kandidata" sa tadašnje Više škole na druge (akreditovane) studijske programe.

Inspekcija je utvrdila i da, kako je rekao Gardašević, fakultet (odnosno njegova organizaciona jedinica Kadrovski centar) nije bio ovlašćen da organizuje više obrazovanje, pa su samim tim i indeksi sporni kao javne isprave.

Gardašević je 9. aprila ukazao na ovaj problem i naveo da je "klupko počelo da se odmotava" u leto 2012. godine, kada su počeli da stižu zahtevi studenata da im fakultet izda uverenje o šestom stepenu.

Gardašević je, kako je tada rekao, u pokušaju da upravi fakulteta ukaže na problem, dobio otkaz, iako ima status uzbunjivača u Agenciji za borbu protiv korupcije. Prema njegovim rečima, izdato je više od 2.000 indeksa, za šta je fakultet "prihodovao" oko 1,4 miliona evra samo od školarina.

Godine 2001. upisano je 300 studenata i svake sledeće se broj povećavao, da bi 2005. bilo upisano čak 750 akademaca, koji su verovali da upisuju Višu školu. U diplomama piše da su stekli šesti stepen obrazovanja i zvanje "viši trener" ili "sportski novinar i viši trener košarke".

  • 24.04.2014 07:31
    Inspekcija
    A gde je bila inspekcija 2001-2005, Sve plate inspektori neka vrate jer nisu radili svoj posao.
    Poreska takodje da vrati pare jer je naplacivala porez na osnovu placanja tih studenata. Pa dokle vise da drzavni lelemudi zaradjuju paltu a ne rade posao!
  • 24.04.2014 06:20
    ha ha ha toma diploma
  • 23.04.2014 20:09
    placeni su placali i dalje
    Sa BK presli na FTN. Na hiljade. Cuveno pranje diploma.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.