Gonič zaprege prepoznat kao zanimanje, ali ne i veb dizajner

Šta rade gumanski manipulant, snovač ili testeninar? Malo ko to zna, ali oni ne bi imali problema da im upišu zanimanje u radnu knjižicu.
Šta rade gumanski manipulant, snovač ili testeninar? Malo ko to zna, ali oni ne bi imali problema da im upišu zanimanje u radnu knjižicu.

Smešno? Ali, tu nije kraj listi zanimanja, koja izgleda, postoje još samo u šifarniku Fonda PIO koji nije menjan više od 16 godina. Probleme da upišu zanimanje nemaju ni gonič zaprege, ni presvlakač dugmadi, ni šumarski manipulant... Ima i zanimanja novijeg doba - diskotečni muzički operater, na primer. Ali, mnogih nema.

"Dobila sam posao i htela sam da se prijavim u Fond PIO. Rekla sam da sam PR menadžer, ali su mi rekli da toga nema u šifarniku i da moraju da mi upišu najsličnije zanimanje. Još smešnije je bilo kad sam čula da je u šifarnik zvanje diplomirani politikolog upisano kao "politolog"", priča Marina E. za "Blic".

Njeno zanimanje su zaveli samo kao "menadžer".

U šifarniku nema ni zanimanja vezanih za rasprostranjenu IT struku, poput veb dizajnera ili developera.

U Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja kažu da su uputili dopis Ministarstvu rada.

"Obavestili smo ih da šifarnik ne sadrži veliki broj aktuelnih zanimanja, a ima veliki broj zanimanja koja su prevaziđena. Upoznali smo ih sa tim problemom i urađene su izmene, ali se sa njima još nije krenulo u zvaničnu proceduru", navode u Centralnom registru.

Nedavno je najavljeno da će srpsko tržište rada do kraja godine dobiti novu klasifikaciju zanimanja usklađenu sa međunarodnim i evropskim standardima.

  • Boris

    07.05.2014 11:30
    Malo je i to zastarelo...
    ... na primer - do sada je "web dizajner" bio svako sa tromesečnim kursom iz html-a i css-a i često su ih mešali sa grafičkim dizajnerom koji je završio četvorogodišnji fakultet likovnih umetnosti. Definisati zanimanje kao "onaj koji pravi web-sajtove" opet nije potpuno, jer na sajtu radi minimum tri čoveka: grafički dizajner (izgled, elementi, UI/UX), zatim koder (html/css) tj. front-end developer i na kraju programer iliti back-end developer. Iole ozbiljan projekat ne radi više samo taj "web dizajner"... I tako godinama. Potrebno je sastaviti tim stvarno stručnih ljudi koji bi tačno definisali svaku stavku. Napraviti dovoljno fleksibilan spisak koji bi "držao vodu" barem deset godina nije lako, pogotovo u atmosferi novih tehnologija koje maltene jednom godišnje iznedre neko novo zanimanje...
    Zanimljivo je da sam u istom tom šifraniku pre četrnaest godina našao stavku "Proizvodnja i popravka svemirskih i drugih letelica" koju nisam mogao da ne zapamtim, tako sročenu i toliko ispred svog vremena.
  • Limanac

    07.05.2014 08:20
    Šta je koji očin developer????
  • 07.05.2014 08:08
    kad je život samo kad država to kaže
    Birokratske gluposti, država (u ovom slučaju paradržavni Fond PIO) je postavila pozitivni princip da postoji u životu samo što je ona uredila umesto da zauzme stav da sve postoji što nije zabranjeno - pa, potuno prirodno, i ne postizava da prati život (a i ne trudi se, bahato)...posebno pitanje je šta uopšte briga organizaciju kojoj je posao da obračunava pare za buduću penziju na osnovu realnih uplata osiguranika kako se neko zanimanje zove, za njihov osnovni posao je nebitno, nek upišu šta im se kaže...zbog ovakve prekomerne birokratizacije su nam ogadili i EU koja pokušava da silom reguliše svaki detalj naših života, i to ne baš u našem interesu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.