Šteta u pčelarstvu 25 miliona evra

Poplava je uništila 6.233 pčelinje zajednice, a ukupna šteta u pčelarstvu do sada je veća od 25 miliona evra, izjavio je danas predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović.
Poplava je uništila 6.233 pčelinje zajednice, a ukupna šteta u pčelarstvu do sada je veća od 25 miliona evra, izjavio je danas predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović.

Reč je o preliminarnim podacima, a članovi SPOS, kojih ima 9.000, imaju rok da do 20. juna prijave zvanične podatke na osnovu zapisnika o šteti pribavljenim u svojim opštinama, rekao je Živadinović novinarima u Privrednoj komori Srbije.

"Ciklon nije zahvatio samo poplavljena područja, nego čitavu Srbiju i mi smo u velikom problemu jer je ove godine bagremova paša u potpunosti izostala, ne samo da nemamo bagremovog meda, već praktično pčelinja društva nemaju dovoljno hrane ni za sebe", ukazao je Živadinović. On je precizirao da šteta zbog uništenih pčelinjih društava usred bagremove paše iznosi 1,2 miliona evra, a zbog izostanka bagremove paše samo na osnovu velikoprodajne cene gubici su veći od 20 miliona evra.

"Najugroženije područje je Obrenovac gde zemlju umesto poplavljene možemo nazvati spaljenom, jer biljaka sa cvetovima nema", rekao je Živadinović. On je podsetio da su članovi SPOS prošle godine proizveli 3.030 tona bagremovog meda, a Srbija izvezla 3.371 tonu meda i napomenuo da se trećina bagremovog meda proda u Srbiji, a dve trećine izveze. Živadinović je istakao da država mora da pomogne najugroženijima pčelarima, da u narednoj godini podigne iznos subvencija u pčelarstvu za 50 odsto, kao i da pčelare oslobodi određenih dažbina kako bi bili konkurentni sa proizvođačima iz EU.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.