Podignuta optužnica za ubistvo Ćuruvije

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu za ubistvo Slavka Ćuruvije 15 godina nakon njegove smrti.
Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu za ubistvo Slavka Ćuruvije 15 godina nakon njegove smrti.

Istraga za ubistvo Slavka Ćuruvije okončana je 4. juna svedočenjem Dušana Mihajlovića, nekadašnjeg ministra policije.

Za umešanost u ubistvo Ćuruvije Tužilaštvo sumnjiče se četvorica bivših pripadnika Državne bezbednosti, odnosno tužilaštvo je vodilo istragu protiv tadašnjeg šefa DB-a Radomira Marković‡a, kao i bivših pripadnika DB-a Milana Radonjića, Ratka Romića kao i Miroslava Kuraka.

Marković je u zatvoru u Požarevcu, a Kurak nije dostupan pravosudnim organima i za njim je raspisana međunarodna poternica, dok su Romić‡ i Radonjić‡ uhapšeni 13. januara od kada se nalaze u pritvoru.

Istraga je počela u januaru ove godine i tokom nje je saslušano nekoliko desetina bivših pripadnika DB-a, porodica ubijenog novinara, pripadnici zemunskog klana. Ključni svedok u ovoj istrazi bio je nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija koji u požarevačkom zatvoru izdržava kaznu od 40 godina zatvora, kao i još dva lica čiji identitet nije saopšten iz bezbednosnih razloga.

Ulemek je o ubistvu Ɔuruvije progovorio tek početkom ove godine i istražnim organima dao podatke koji su pomogli rasvetljavanje tog slučaja.

Ɔuruvija je ubijen u jeku NATO bombardovanja, a ubice su na njega ispalile 17 metaka, a zatim ga "overile" i jednim pucnjem u glavu. Na vlasti u Srbiji tada je bila koalicija SPS, JUL i SRS.

Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001. Osuđ‘en je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. godine i četvorice članova SPO u atentatu na lidera SPO - Vuka Drašković‡a na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999.

Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu za pomaganje u pokušaju ubistva Drašković‡a u Budvi 2000. godine. Prvostepeno su bili osuđ‘eni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i naloženo je novo suđenje.

  • 07.06.2014 10:22
    Зар није тадашњи министар информисања учествовао у хајки на Ћурувију?

    Упс, то је господар В...ћ!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija