Nisu usvojeni zaključci o doktoratu Stefanovića

Skupštinski odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, posle troipočasovne žustre rasprave, nije usvojio zaključke iz rasprave koja se odnosila na navodni plagijat doktorske disertacije ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.
Skupštinski odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, posle troipočasovne žustre rasprave, nije usvojio zaključke iz rasprave koja se odnosila na navodni plagijat doktorske disertacije ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Predloženi zaključci odnosili su se na unapređenje standarda za vrednovanje kvaliteta i autentičnosti naučnih radova, zatim da je neophodno pristupiti dopuni krivičnog zakonika odredbama kojima bi se sankcionisali učesnici u plagijatu naučnih radova, kao i da je potrebno predložiti izmenu i dopunu drugih zakona u smislu određivanja posledica po sva lica koja koriste plagijate, za sticanje stručnih akademskih i drugih naziva.

Kao četvrti zaključak je predložen da Ministarstvo prosvete i nauke do kraja ove godine uradi registar doktorskih disertacija, elektronsku bazu sa onlajn pristupom i elektronsku bazu naučnih istraživača i radova.

Predstavnici Srpske napredne stranke ocenili su u raspravi da je ova afera o navodnom plagijatu doktorata Stefanovića zapravo politički udar na ministra, Vladu Srbije i predsednika, s ciljem da se zaustave promene u zemlji, i posebno u policiji.

Jovanović: Stefanović doktorirao legalno

Rektor Megatrent univerziteta Mića Jovanović izjavio je danas da je Nebojša Stefanović doktorirao legalno i da taj univerzitet ima sve relevantne dokaze o tome.

Jovanović je obraćajući se Odboru za obrazovanje i nauku Skupštine Srbije rekao da je ta procedura, kao što se do sada više puta čulo, sprovedena po svim standardima i zakonu. On je rekao da se slaže sa konstatacijom da navodni plagijat doktorske disertacije ministra Stefanovića, možda, nije trebalo da bude tema ove rasprave.

"Megatrend je univerzitet koji radi po Zakonu o visokom obrazovanju od svog osnivanja. Megatrendov Statut je u potpunosti usaglašen sa ovim zakonom kao i Pravilnikom o izradi i odbrani doktorskih disertacija", precizirao je Jovanović.

Vlasnik Megatrenda je rekao i da ovu raspravu nije doživeo kao poziv na novo unižavanje Megatrend univerziteta. "Nema potrebe za tim, mi smo akreditovana institucija ne bojimo se bilo kakve ekspertize univerziteta i branićemo univerzitet i sve naše kandidate koji su branili uspešno master i doktorske disertacije", poručio je Jovanović.

  • 07.06.2014 06:01
    Brzo se zaboravilo
    da li se danas iko seća njegove kampanje od pre nekoliko godina za upis na Megatrend: "završi megatrend i pali..."
  • циркус

    06.06.2014 20:19
    није то више скупштина
    Наравно да нису усвојили закључке о стварима које су сасвим нормалне, али у нормалним државама. Једино нама не треба унапређење стандарда о квалитету и аутентичности научних дела и, ни случајно, законске одредбе да неко може бити кажњен због плагијата којима добија разна "стручна" звања.

    Да су их усвојили, бар две трећине свих политичара, и власти и опозиције, би кривично одговарали и остали без "титула".

    Сад, кад знамо ко нас све води, види се и како ћемо завршити.

    Прави циркус за заглупели народ, са све брзопотезним сменама у полицији да се стекне утисак да Стефановић "добро ради", без обзира на докторат.

    Је*ем те народе Србије, шта чекаш више?
  • Lignjoslav Pipak

    06.06.2014 20:04
    Pali smo ispod banana država
    Upravo smo pali ispod banana država, čije kako-tako školstvo još uvek retko kada izdaje diplome plagijatorima. Svi naši vrsni naučnici su posramljeni ovime, katastrofa je što našu državu vode nedotupavi šupljoglavci sa kupljenim diplomama ili bar Doktorskim disertacijama. Ovo je katastrofa za sve ljude Srbije koji nisu Adolf Vučić ili njegovi botovi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.