Do 1. oktobra popravljeni putevi, kuće prioritet

Plan Vlade Srbije da se do 1. oktobra saniraju putevi 1. i 2. reda, kao i lokalni putevi, ali prioritet u obnovi posle poplava u Srbiji biće kuće, poručila je večeras potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.
Plan Vlade Srbije da se do 1. oktobra saniraju putevi 1. i 2. reda, kao i lokalni putevi, ali prioritet u obnovi posle poplava u Srbiji biće kuće, poručila je večeras potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

Sva raspoloživa mehanizacija javnih preduzeća je već na terenu i radi se punim intenzitetom, rekla je Mihajlović za RTS i dodala da se ona u to lično uverila, tako da će sanacija šteta na putevima u Srbiji biti sasvim sigurno moguća do planiranog roka.

Šteta na putevima 1. i 2. reda iznosi oko 40 miliona evra i vlada je odlučila da se saniraju i štete na lokalnim putevima gde je šteta procenjena na oko 20 miliona evra.

"Procenu štete ćemo imati do kraja juna, ali to ne znači da ćemo sedeti 30 dana", poručila je ministarka saobraćaja i građevine i ponovila da je ukupno procenjena šteta od poplava, bez Obrenovca, već premašila pola milijarde evra.

Mihajlović je rekla da pomenuta cifra samo iznosi direktne štete, ali da tek treba sagledati indirektnu štetu zbog uticaja na životnu sredinu, izgubljenog prihoda, bruto domaćeg proizvoda, socijalnih slučajeva...

Nema dileme da je najveću štetu pretrpeo Obrenovac, ali tu su i drugi gradovi poput Malog Zvornika gde je trenutno procenjena šteta oko milijardu dinara, a biće i više, zbog klizišta, oštećenog mosta, navela je Mihajlovićeva i dodala da su velike štete pretrpeli Šabac, Loznica, Čačak i Bajina Bašta.

Kuće koje su srušene biće iznova sagrađene, a one koje su delimično oštećene, biće popravljene, poručila je Mihajlović i dodala da je formirano 40 ekspertskih timova koje će kontrolisati procene štete na terenu po lokalnim samoupravama.

  • obnovimo Srbiju

    07.06.2014 06:41
    Punom parom, svi zajedno pomozimo nastradalima. Sva preduzeća, radnici i dobrovoljci, uz pomoć Srbije i raznih donacija, treba složno i zajedno kao jedan da radimo i pomognemo žrtvama poplava.
  • Kele

    06.06.2014 20:05
    Najviše troškova iziskuje infrastruktura, ali naravno prioriteti su kuće, odnosno rešavanje stambenog pitanja.
  • Monika

    06.06.2014 20:03
    Samo napred dobri ljudi, da pre zime rešimo probleme sa smeštajem najugroženijih!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.