Jadranka Joksimović postaje glavni pregovarač sa EU?

Ministarka bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović najverovatnije će dobiti zvanje glavnog pregovarača Srbije sa EU.
Ministarka bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović najverovatnije će dobiti zvanje glavnog pregovarača Srbije sa Evropskom unijom.

Prema saznanjima lista "Danas",vlada je odlučila da napravi jasnu razliku između operativne i stručne funkcije šefa pregovaračkog tima, što je Tanja Miščević, i političke funkcije glavnog pregovarača, što bi mogla da postane Jadranka Joksimović.

Joksimović nije želela ni da potvrdi ni da demantuje saznanja da će postati "politički broj jedan" u pristupnim pregovorima sa EU. Ona je, istovremeno, objasnila da funkcije glavnog pregovarača i šefa pregovaračkog tima nisu identične.

"Glavni pregovarač se pojavljuje na međuvladinim konferencijama, on je šef državne delegacije i više predstavlja političku dimenziju pregovora. Šef pregovaračkog tima predstavlja ekspertski nivo i ima pre svega tehničku ulogu", navela je Joksimović upitana da razjasni to što se u poslednje vreme pravi razlika između glavnog pregovarača i šefa pregovaračkog tima.

Na konstataciju lista da se na osnovu toga što je rekla može pretpostaviti da će ona biti glavni pregovarač, Joksimović je odgovorila da o tome u vladi još nije razgovarano.

Tokom mandata prošle vlade u javnosti se nije pravila jasna razlika između šefa pregovaračkog tima i glavnog pregovarača, pa je Tanja Miščević bila predstavljana i kao šefica pregovaračkog tima i kao glavni pregovarač.

Srpsku delegaciju su na prvoj međuvladinoj konferenciji u januaru predvodili tadašnji predsednik vlade Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić, a po funkciji su u delegaciji bili tadašnji ministar zadužen za evropske integracije Branko Ružić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, kao i Tanja Miščević.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić, je objasnila da je u javnosti i medijima došlo do terminološke konfuzije. "Međutim, u dokumentima Srbije, kojima se definiše koordinacija pristupnih pregovora sa EU, ne pominje se termin glavni pregovarač, već samo pregovarački tim, šef tog tima i šef delegacije Srbije na međuvladinim konferencijama", rekla je Bobić.

Utvrđeno je, dodala je, da će Vlada Srbije pred svaku međuvladinu konferenciju utvrđivati sastav delegacije i njenog šefa, koji može biti ili ministar za EU ili ministar spoljnih poslova ili neko drugi. To jeste politička funkcija.

Šef pregovaračkog tima je stručnjak koji vodi pregovore i ko je uvek u toj delegaciji. Odlukom vlade, pregovarački tim vodi pregovore, tako da se dosad tumačilo da je šef tog tima praktično glavni pregovarač, navela je Bobić.

  • Jadranka

    07.06.2014 13:23
    Prangijasica
    Jadrankica dobro deluje kao kandidat za neki hardcore prangija-pornic hihihiiii :)
  • Jadranko

    07.06.2014 11:23
    Seljana
    Seljana na delu....
  • gradjanin Srbije

    07.06.2014 09:10
    sta reci
    kukuuu i leleeee i strasno i jedva cekam da se probudim. Ne mogu vise!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.